Ziua Internațională Romilor e, de fapt, Ziua Activistului care trăiește din fonduri europene


Ziua Internațională Romilor e, de fapt, Ziua Activistului care trăiește din fonduri europene

Lumea bună sărbătorește astăzi Ziua r(r)omilor sau persoanelor de etnie romă. Frumoasă ocazie de texte frumoase. Ar putea fi numită și Ziua Activistului care trăiește din fonduri europene, căci aceștia o duc bine sub acest drapel. Alți ”romi” eu nu am întâlnit. 

Știți cumva când este și Ziua țiganilor? Din aceștia am întâlnit foarte mulți. Săraci, puțin educați și foarte vulnerabili la cultura infracțională. Buni de dus la vot în turma. Până la ei nu a ajuns lumina activismului. Ei nu știu că sunt ”romi”, se identifică deseori ca „țigani din țigănie”. Așa apar și în cântece. 

Așa povestesc și despre tradițiile lor, ”la noi la țigani”. Cea mai simpatică expresie este ”știți cum sunt țiganii”. Sună cunoscut, nu? 

Pe ei nu îi ajută la nimic conferințele bine plătite din granturi nerambursabile. Iar vorbitorii de romgleză care au făcut avere astfel, ce să zic, poate stârnesc invidie. Vorba lui Adrian Copilu' Minune, fost consilier local PSD: ”Țiganii din țigănie toți îmi poartă dușmănie”. Poate îl amendează CNCD. 

O întâmplare cu țigani români apare și în volumul II al Poveștilor călătoare. Este vorba de o istorie de la sfârșitul anilor '80, în Franța. În curând.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.