VIDEO. Protest în fața Ministerului de Interne determinat de cazul Emiliei Șercan. Premierul Ciucă și ministrul Bode trebuie să-și dea demisia pentru felul în care au gestionat atacul grav la adresa cunoscutei jurnaliste de investigații


VIDEO. Protest în fața Ministerului de Interne determinat de cazul Emiliei Șercan. Premierul Ciucă și ministrul Bode trebuie să-și dea demisia pentru felul în care au gestionat atacul grav la adresa cunoscutei jurnaliste de investigații

Declic, Funky Citizens, Inițiativa România, Corupția Ucide, Integritate pe bune și Fata cu goarna – Angi Șerban organizează un protest, sâmbătă, 9 aprilie 2022, între orele 17:00 și 20:00, în fața Ministerului de Interne al României, pentru a solicita tragerea la răspundere a vinovaților în cazul operațiunii de compromitere și intimidare a Emiliei Șercan, reputata jurnalistă de investigații care a scos la lumină plagiatele grosolane ale unor demnitari.

Pentru că demersurile sale către autorități au rămas fără răspuns, ba mai mult, sesizând că acestea încearcă o mușamalizare a cazului său, Emilia Șercan a decis recent să informeze opinia publică despre situația de intimidare și hărțuire în care s-a aflat la scurt timp după ce a dezvăluit, într-un articol de presă, plagiatul din lucrarea de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, cel care duminica aceasta va deveni, cel mai probabil, și lider al Partidului Național Liberal. 

Emilia Șercan preciza luni, 4 aprilie, că autorii respectivei operațiuni au recurs inclusiv la sustragerea unor fotografii de familie, proprietate privată, penetrând fraudulos dispozitivele sale electronice. Podul a relatat AICI despre asta. Pentru că a avut indicii indubitabile privind legătura dintre autorități și autorii acțiunii împotriva sa, documente pe care jurnalista le atașase plângerii depuse la poliție ajungând să fie publicate pe internet, Emilia Șercan a solicitat public celor mai importante instituții ale statului să ia măsuri împotriva vinovaților pentru că altfel asocierea cu aceștia devine mai mult decât evidentă. 

Lipsa de reacția a autorităților, în ciuda numeroaselor articole de presă, a demersuri publice organizate de politicieni din opoziție sau de grupul Humanitas (detalii mai jos(), este sfidătoare, revoltătoare și chiar periculoasă pentru democrație în condițiile în care demersurile unui jurnalist incomod, victimă a unei operațiuni de tip bolșevic, rămân fără un răspuns prompt și ferm din partea statului, suspectat chiar de a fi complice al autorilor. 

Acțiunea de protest organizată sâmbătă la sediul Ministerului de Interne intenționează să scoată în evidență aceste aspecte și mai ales să solicite demisia premierului plagiator Nicolae Ciucă și a ministrului de Interne, care, prin tăcerea lor mai mult decât dubioasă în acest caz, slăbesc statul de drept și atrag suspiciuni serioase privind implicarea lor în campania de intimidare a Emiliei Șercan.

„Solicităm demisia imediată a prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă, a ministrului de interne, Lucian Bode, și a inspectorului general al Poliției Române, Benone-Marian Matei.

Cei trei au ignorat recenta campanie de intimidare și ponegrire publică a jurnalistei Emilia Șercan și, mai grav, scurgerea de probe dintr-o anchetă penală în curs chiar din cadrul Poliției Române. Au dat astfel un semnal că instituții chemate să apere interesele cetățeanului se întorc împotriva lui fără să fie sancționate prompt. Considerăm că siguranța jurnalistei este pusă în pericol, la fel ca libertatea de exprimare a presei și a oricărei voci critice din țara noastră. De aceea vă invităm să vă alăturați în număr cât mai mare protestului nostru”, arată organizatorii protestului. (mai multe detali AICI)

Mai jos aveți înregistrarea conferinței organizate, joi, de grupul Humanitas în legătură cu cazul Emiliei Șercan.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.