VIDEO. Generalul de neînvins al Ucrainei. Valeri Zalujni este artizanul luptelor în care sunt umiliți zilnic soldații lui Putin. „Ucrainenii au uitat să se mai teamă. Scopul nostru este să învingem!”


VIDEO. Generalul de neînvins al Ucrainei. Valeri Zalujni este artizanul luptelor în care sunt umiliți zilnic soldații lui Putin. „Ucrainenii au uitat să se mai teamă. Scopul nostru este să învingem!”

Rusia, Europa și chiar Statele Unite se așteptau ca armata lui Putin să spulbere forțele militare ucrainene în câteva zile. Nu și generalul maior Valeri Fiodorovici Zalujni, șeful Statului Major al armatei ucrainene, principalul artizan al defensivei care umilește aproape zilnic armata rusă, dezvăluind lumii întregi că nu este doar demoralizată și lipsită de tragere de inimă, ci și prost instruită, echipată și dotată.

Prestigioasa publicație Politico îi dedică generalului „bucălat” Zalujni un material de dimensiuni remarcabile, creditându-l cu uimitoarele succese militare ale Ucrainei, printre care apărarea Kievului și rezistența admirabilă din majoritatea orașelor ucrainene.

Numit în fruntea armatei Ucrainei abia anul trecut, în iulie, de către președintele Volodimir Zelenski, Valeri Fiodorovici Zalujni s-a născut într-o familie de militari de carieră în urmă cu 48 de ani.

Războiul de acum nu l-a luat deloc prin surprindere pentru că se pregătea pentru o confruntare de amploare cu Rusia încă din 2014, când aceasta a anexat ilegal Crimeea și a provocat izbucnirea conflictului armat din regiunea Donbas.

Nu pare interesat de popularitatea pe care i-ar putea-o aduce faptele sale admirabile, lăsându-l în lumina reflectoarelor pe președintele Zelenski, fost actor, mult mai obișnuit cu aparițiile publice. Este însă, din multe puncte de vedere, un simbol al unei noi generații de ofițeri ucraineni „maturizați” din punct de vedere militar  mai ales în perioada războiului de opt ani din Donbas și care, atunci când nu s-au aflat pe front, au fost trimiși în poligoanele de antrenament ale NATO de pe tot cuprinsul Europei. Aceste experiențe i-au ajutat să-și desăvârșească pregătirea, să dobândească cunoștințe moderne și să se elibereze de rigiditățile inutile ale școlii militare sovietice, rămasă încremenită în timp.  

Colaborarea cu NATO a generat apariția unui grup de ofițeri profesioniști cu viziune occidentală care a pus bazele unei strategii militare descentralizate, mai puternice și mai abile decât a inamicului care a sfârșit prin a se împotmoli rușinos în noroaiele Ucrainei, mai scrie Politico.com.

„Putem vorbi nu doar de o singură persoană (generalul Zalujni), ci de o întreagă generație nouă de militari ucraineni – ofițeri superiori, de nivel mediu sau chiar inferior”, spune Oleksiy Melnyk, fost ofițer în cadrul forțelor aeriene ucrainene, în prezent director pentru relații externe și programe de securitate internațională al unui think tank din Kiev (Razumkov Centre).

„Ucrainenii sunt capabili să-și păstreze agilitatea”, declară un oficial american din Departamentul Apărării pentru Politico, sub protecția anonimatului. „Din 2014, aceștia se pot adapta mult mai bine și pot avea inițiative originale de reacție, lucru care nu era posibil înainte”, a mai spus oficialul adăugând că această flexibilitate a schimbat, până acum, regulile războiului cu Rusia.  

Zalujni s-a născut pe 8 iulie 1973 la Novohrad-Volînskîi, oraș din regiunea Jîtomîr, nordul Ucrainei, unde era detașată garnizoana tatălui său. A urmat cursurile Institutului Forțelor Terestre al Academiei Militare Odesa și ale Academiei Naționale de Apărare din Kiev, absolvită în 2007. Au urmat o serie de funcții în armată, ocupând inclusiv funcția de comandant al unei brigăzi mecanizate. S-a întors la academie pentru a-și perfecționa studiile, absolvind în 2014, la câteva luni după ce Revoluția Maidan l-a determinat pe Viktor Ianukovici, președintele de atunci al Ucrainei, să fugă în Rusia, iar războiul din Donbas căpăta amploare. 

A fost trimis în est, la comanda unor unități active, iar din august 2014, brigada pe care o coordona Zalujni a fost implicată în luptele de la Debalțeve (Donețk), locul unor ciocniri sângeroase, unde Ucraina a suferit apoi pierderi importante. Nevoia de a evita noi pierderi a pus presiune pe președintele Petro Poroșenko care a semnat, în februarie 2015, pacea de la Minsk II în condiții extrem de nefavorabile.

În 2019, Zalujni a fost numit în fruntea Comandamentului Operațional Nordic al armatei Ucrainei, staționat la Chernihiv (Cernigău), orașul natal al mamei sale, unde petrecuse mult timp în copilărie. În decembrie 2020 a absolvit un master în relații internaționale la Academia Națională din Ostroh, fiind numit apoi, în iulie 2021, șeful Forțelor Armate ale Ucrainei.

Miile de Javeline, Stinger, Panzerfaust și alte rachete antiblindate și antiaeriene furnizate de NATO au devenit vedetele postărilor din social media, au fost imprimate pe tricouri, au inspirat clipuri musicale, dar ce a contact cu adevărat pe câmpul de luptă a fost mai ales schimbarea mentalităților. Exercițiile alături de NATO au constituit un element cheie în eliminarea „sovok-ului”, gândire de tip sovietic dominată de corupție și suficiență care persistase în rândurile armatei ucrainene încă un sfert de secol după dobândirea independenței. 

„Infanteria, artileria, abilitățile lor de a deprinde inovațiile și ușurința cu care au învățat să folosească dronele și să se sincronizeze au fost chiar impresionante”, spune un ofițer american în rezervă care a călătorit adesea în Ucraina în calitate de consilier al armatei. 

„Forțele lor speciale și aeriene s-au dovedit a fi excelente. La început mi s-au părut chiar mai sovietici decât armata Rusiei. Dar apoi, cu timpul, schimbările au fost mai mult decât apreciabile și evidente”, a mai spus acesta sub protecția anonimatului. 

Melnyk, fostul ofițer din cadrul forțelor aeriene ucrainene, este de părere că succesele de pe câmpul de luptă, inclusiv cele din suburbiile nordice ale Kievlui, au legătură direct cu modernizarea armatei. 

„Tacticile NATO și instruirea au fost adaptate realităților ucrainene și din acest motiv au produs rezultate uimitoare. Am văzut rușii mișcându-se în coloane uriașe…pare o tactică mai degrabă specifică celui de-Al Doilea Război Mondial. În schimb, ucrainenii s-au folosit de avantajul de a cunoaște foarte bine geografia locului. Au acele unități mobile care se mișcă excepțional. Țintesc și lovesc”, a mai spus Oleksiy Melnyk,

Numirea lui Zalujni în fruntea Statului Major a fost și ea parte din reforma mult mai amplă a armatei ucrainene. A urmat unui cutremur produs în ministerul Apărării și a coincis cu o restructurare la vârf menită să separe operațiunile militare de pozițiile politice.

„Președintele dorește o sinergie între Ministerul Apărării și Forțele Armate ale Ucrainei. Din păcate, nu vedem așa ceva, ci conflicte”, spune la vremea respectivă Serghei Nikiforov, secretarul de presă al lui Volodimir Zelenski.

Zalujni a vorbit pe scurt și cu modestie despre rolul său în povestea de reformare a armatei, într-un interviu pentru Radio Svoboda, în septembrie 2021: „Acum, în calitate de comandant al Forțelor Armate sunt responsabil cu pregătirea și capacitatea de reacția a armatei”.

De la începutul invaziei (24 februarie 2022), Zalujni a evitat să dea interviuri și a avut relativ puține apariții publice, publicând ocazional câte o „postare” pe pagina sa de Facebook. 

Sunt mai ales informații scurte privind anumite operațiuni din teren, cum ar fi capturarea de militari ruși sau distrugerea unor convoaie de tancuri inamice. Altele sunt succinte mesaje de mulțumire adresate medicilor sau frânturi inspiraționale pentru trupele și publicul ucrainean gen „Forțele Armate ale Ucrainei sunt scutul Europei” (22 martie) sau „Prețul liberătății este uriaș! Să ții minte asta!” (27 martie), respectiv „Ucrainenii au uitat să le mai fie frică. Scopul nostru este să învingem!” (2 aprilie). Există însă și postări mai lungi cum ar fi cea privind convorbirea telefonică cu generalul Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, cu care, de altfel, este adesea în contact. 

Chiar dacă nu se evidențiază pe sine, nu se dă în lături în a remarca faptul că trupele ucrainene au oprit o forță armată considerată a doua cea mai puternică din lume. „I-am oprit pe inamici în toate direcțiile. Le-am produs pierderi pe care nu credeau că le-ar putea vedea vreodată. Toți ucrainenii știu asta. Toată omenirea știe despre asta”, se arată pe pagina generalului Zalujni care, cu toată discreția și reținerea sa, va intra cel mai probabil în istorie drept o figură militară remarcabilă. Publicul deja îi laudă performanțele slăvindu-l în clipuri pe Youtube și poreclindu-l „Zalizni Nezlamnyy Zalujni – Zalujni Fierul de Nebiruit”.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.