UPDATE Ludovic Orban anunță că susține proiectul USR de interzicere a importurilor energetice din Rusia: "România poate fi un exemplu de fermitate și seriozitate în tratarea amenințării imperialismului rusesc!"


UPDATE Ludovic Orban anunță că susține proiectul USR de interzicere a importurilor energetice din Rusia: "România poate fi un exemplu de fermitate și seriozitate în tratarea amenințării imperialismului rusesc!"

UPDATE

Ludovic Orban, deputat independent și președinte al partidului Forța Dreptei, anunță că va susține în Parlament inițiativa legislativă a USR ce vizează interzicerea importurilor de petrol, gaze naturale, cărbune și combustibil nuclear din Federația Rusă.

"Fiecare metru cub de gaz natural și baril de țiței pe care îl importăm din Rusia finanțează de fapt un stat terorist, un regim criminal care reprezintă o amenințare la adresa lumii civilizate, un pericol pentru viața și libertatea oricărui om.

Am semnat astăzi un proiect de lege inițiat de colegi parlamentari din USR care stopează finanțarea mașinii de război a Rusiei prin interzicerea importurilor de gaz și produse petroliere rusești. Noi nu avem nevoie de gazul rusesc, putem să ne asigurăm consumul intern din producție proprie. Și în privința țițeiului, România are resurse interne care asigură aproape 30% din consumul intern. Restul putem să îl importăm din alte țări fără nicio problemă.

Chiar dacă Guvernul nu a făcut mai nimic pentru a elimina dependența României de resursele provenite din Rusia, Parlamentul poate adopta legea repede și să oblige Guvernul să ia măsurile care se impun, măsuri pe care le amână de prea mult timp.

România poate fi un exemplu de fermitate și seriozitate în tratarea amenințării imperialismului rusesc, exemplu care poate fi urmat de toate țările europene", scrie Ludovic Orban pe Facebook. 

ȘTIREA INIȚIALĂ: Proiect de lege depus de doi parlamentari USR: Interzicerea completă a importurilor energetice din Rusia

Deputatul USR Cătălin Teniță și senatorul USR Cosmin Poteraș au depus luni, 11 aprilie, un proiect de lege care prevede interzicerea importurilor de petrol, gaze naturale, cărbune și combustibil nuclear din Federația Rusă.

Proiectul de lege a fost depus după ce, la data de 7 aprilie 2022, Parlamentul European a aprobat cu majoritate covârșitoare o rezoluție prin care cere "instituirea imediată a unui embargou total asupra importurilor rusești de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaz, abandonarea completă a Nord Stream 1 și 2 și prezentarea unui plan care să asigure în continuare securitatea aprovizionării cu energie a UE, pe termen scurt".

În contextul războiului din Ucraina, România are nu doar o datorie morală, dar și o prerogativă juridică, izvorâtă din interpretarea convențiilor internaționale multilaterale, de a susține valorile pe care acestea le proclamă, precum și de a depune toate eforturile necesare pentru protejarea, în regim de reciprocitate, a cetățenii altor țări împotriva oricăror crime de război sau a oricăror acte de tortură sau tratamente inumane, atrag atenția cei doi parlamentari. 

"Avem de ales fie între a-i ajuta pe vecinii noștri ucraineni, fie între a spune că acest război nu ne privește și că orice ajutor oferit nu are voie să ne afecteze propriul confort financiar. Înainte de a ne grăbi cu un răspuns, să ne gândim oare ce am spune dacă, în loc de Bucha, ororile războiului s-ar fi întâmplat la București? Cum ne dorim să rămânem în istorie: vrem să fim cei care au asistat cu nepăsare la suferința vecinilor săi și care au făcut prea puține lucruri ca să o oprească? Eu cred că avem datoria și putința de a ne situa pe partea dreaptă a istoriei și de a ne arăta solidaritatea față de vecinii ucraineni acum când au nevoie disperată de acest lucru", a declarat deputatul Cătălin Teniță, unul dintre cei doi inițiatori ai proiectului de lege.

"Acest proiect este inspirat și de descrierilor ororilor pe care le-au văzut cu propriii ochi colegii noștri deputați, Diana Stoica și Filip Hăvărneanu, care au vizitat Kievul la finalul săptămânii si au primim solicitări fierbinți de ajutor din partea populației", a adăugat Cătălin Teniță.

"În timp ce în Ucraina sunt bombardate școli și spitale și sunt omorâți copii, România și alte state europene finanțează armata responsabilă de aceste masacre. Asta este realitatea dură: cu banii proveniți din exporturile de petrol și gaze, Federația Rusă își plătește soldații. În condițiile în care statul român dispune de suficiente resurse energetice, capacități de producție și de stocare, nu avem nici o scuză pentru continuarea acestor importuri pătate de sânge nevinovat", a declarat senatorul Cosmin Poteraș, coinițiator al proiectului. 

În cazul în care va fi adoptat proiectul de lege, nerespectarea prevederilor acestuia se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi în cazul persoanelor fizice, respectiv cu amendă penală între 500.000 și 2.000.000 lei în cazul persoanelor juridice. De asemenea, agenții economici care încalcă legea riscă să aibă activitatea suspendată. În cazul în care se constată mai multe încălcări ale legii, atunci agenții economici în cauză vor fi dizolvați. Același lucru se aplică și în cazul în care valoarea bunurilor sau a mărfurilor care fac obiectul importurilor sau achizițiilor intracomunitare depășește cifra de 5 milioane de lei. (puteți accesa AICI expunerea de motive, respectiv AICI proiectul de lege)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.