Institutele economice germane prezintă datele privind impactul pe care l-ar avea asupra Germaniei decuplarea bruscă și completă de la gazele rusești


Institutele economice germane prezintă datele privind impactul pe care l-ar avea asupra Germaniei decuplarea bruscă și completă de la gazele rusești

Economia germană ar suferi un impact major în cazul în care s-ar opri furnizarea de gaze rusești, au avertizat institutele germane, încercând să justifice poziționarea soft a Germaniei cu privire la sancțiunile impuse Rusiei pe fondul războiului din Ucraina. 

Potrivit unei previziuni economice ce a fost elaborată la comun de cinci institute germane de top, în cazul unei întreruperi imediate a furnizării de gaze rusești, un total de 220 de miliarde de euro (238 de miliarde de dolari) din producția economică germană ar fi în pericol atât în ​​2022, cât și în 2023. Acest lucru ar echivala cu mai mult de 6,5% din producția economică anuală a Germaniei.

"Dacă s-ar întrerupe aprovizionarea cu gaze, economia germană ar trece printr-o recesiune puternică", a declarat Stefan Kooths, director de cercetare în domeniul ciclurilor economice la Institutul Kiel pentru Economia Mondială.

Institutele economice au redus prognoza privind creșterea PIB-ului pentru 2022 la 2,7% de la 4,8% din cauza războiului în curs din Ucraina și a consecințelor sale economice și se așteaptă ca inflația să atingă 6,1% în 2022, cea mai mare cifră din ultimii 40 de ani.

"În cazul unei opriri a furnizării de energie, inflația ar crește chiar la 7,3 la sută, un nivel record în Germania postbelică", au transmis institutele economice într-un comunicat. 

La sfârșitul lunii martie, Germania a emis o "avertizare timpurie" cu privire la o posibilă penurie de gaze naturale din cauza unei dispute în ceea ce privește plata către Rusia, care ar putea duce la raționalizarea energiei, îndemnând toți consumatorii să își reducă utilizarea cât mai mult posibil.

"Procesul de redresare a economiei germane este din nou amânat. Tabloul economic este modelat de forțe opuse (factori externi - n.red.), toate acestea conducând la creșterea prețurilor", a spus Kooths.

Prognoza economică comună a fost elaborată de Institutul German de Cercetări Economice (DIW Berlin), Institutul ifo (München), Institutul Kiel pentru Economie Mondială (IfW Kiel), Institutul Halle pentru Cercetări Economice (IWH) și RWI (Essen). (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.