Un fost subsecretar american al Apărării, vizită importantă la Taipei: "Să ajutăm Taiwanul să devină un mic porc spinos care este foarte greu de digerat pentru agresorul chinez!"


Un fost subsecretar american al Apărării, vizită importantă la Taipei: "Să ajutăm Taiwanul să devină un mic porc spinos care este foarte greu de digerat pentru agresorul chinez!"

Fostul subsecretar al Apărării al SUA, Michèle Flournoy, a spus că țara ei trebuie să asiste Taiwanul în construirea capacităților sale asimetrice de Apărare pentru a împiedica orice încercare a Chinei de a lua cu asalt națiunea insulară. 

Flournoy a vizitat Taiwanul ca parte a unei delegații speciale trimise de președintele Joe Biden, formată din foști oficiali ai Apărării. Ea a participat la o conferință webinar ce a fost găzduită luni, 11 aprilie, de Consiliul Atlantic, evenimentul fiind intitulat "Democrația sub asediu: ce înseamnă criza din Ucraina pentru Taiwan?".

Flournoy a spus că președintele Tsai Ing-wen folosește criza din Ucraina pentru a comunica publicului importanța Apărării Taiwanului și pentru a se pregăti pentru cea mai rea situație posibilă.

"Președintele Tsai folosește această criză pentru a vorbi cu propriul ei popor despre importanța susținerii democrației și libertății", a precizat aceasta. 

"Tsai Ing-wen a susținut că atunci când opui rezistență, inspiri comunitatea internațională să îți ofere sprijin", a adăugat Flournoy.

Flournoy a spus că Taiwanul trebuie să aibă capacitatea de a încetini orice invazie, de a afecta agresorul și de a-l îngreuna să-și atingă obiectivele. Dacă izbucnește un conflict, Taiwan poate organiza o rezistență organizată și poate câștiga timp pentru a primi un răspuns, respectiv asistență din partea comunității internaționale. 

Acest lucru va necesita ca Taiwanul să-și realoce o parte din bugetul de Apărare și să își reformeze programele de formare a cadrelor militare pentru a atinge această pregătire, a spus Flournoy. De asemenea, SUA ar trebui să reorienteze pachetele de armament pentru a ajuta populația civilă din Taiwan să pregătească rezistența organizată, a adăugat aceasta.

"Trebuie să ajutăm Taiwanul să devină un mic porc spinos care este foarte greu de digerat pentru agresorul chinez”, a spus acesta.

Flournoy spune că există o tradiție puternică de voluntariat în Taiwan, vorbind despre pompieri, despre personalul spitalicesc, dar nu numai. Ea a spus că această componentă a voluntariatului trebuie să fie folosită acum pentru a aduna capabilitățile civile și militare pentru a se coagula un efort de rezistență al întregii societăți. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.