Rușii nu permit oamenilor din Mariupol să înmormânteze civilii decedați. Cadavrele îngropate în curți și grădini sunt exhumate. Rolul crematoriilor mobile


Rușii nu permit oamenilor din Mariupol să înmormânteze civilii decedați. Cadavrele îngropate în curți și grădini sunt exhumate. Rolul crematoriilor mobile

Ocupanții ruși nu permit oamenilor din Mariupol să înmormânteze civilii decedați. Cadavrele îngropate în curți și grădini sunt exhumate, anunță Realitatea.md.

Administrația publică locală afirmă că în cartierele locative există persoane care urmăresc și nu permit să fie efectuate înmormântări. De ce sunt dezgropate trupurile neînsuflețite și unde vor fi duse deocamdată nu se cunoaște.

„Ocupanții au ajuns la un nou nivel „al curățeniei”. Locuitorii care au mai rămas în Mariupol ne povestesc că forțele ruse au început exhumarea cadavrelor îngropate în curți. Mai mult, este interzis ca oamenii omorâți de ei să fie înmormântați. Au fost numite persoane care să urmărească și să nu permită localnicilor să își înmormânteze apropiații sau cunoștințele. De ce se fac exhumări și unde vor fi trimise cadavrele nu cunoaștem”, spun aleșii locali.

Anterior, Serviciul de Spionaj din Ucraina anunța că la Mariupol sunt puse în funcțiune 13 crematorii mobile. Potrivit autorităților, astfel militarii ruși ar încerca să „șteargă urmele” crimelor de război comise, dar și să ascundă pierderile umane reale.

Conform liderului de la Kiev, la Mariupol sunt peste 20.000 de civili uciși în urma acțiunilor militare. Informația a fost reiterată și de primarul din Mariupol, Vadim Boicenco, care precizează că un crematoriu mobil este, de fapt, un camion în care s-a instalat sistemul de incinerare, cadavrele fiind arse după ce sunt plasate într-o țeavă.

La începutul lunii aprilie, în orașele din Ucraina de unde s-au retras militarii ruși au fost găsite mai multe gropi comune ale civililor uciși, sute de cadavre care zăceau pe străzi, dar și morminte improvizate chiar în curțile de bloc sau în grădini. În pofida a numeroaselor imagini și declarații, Kremlinul a negat vehement implicarea trupelor sale la comiterea atrocităților și a calificat fotografiile drept înscenări ale Kievului, care își dorește astfel să motiveze Occidentul să ofere ajutoare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.