VIDEO: Rușii ucid tot ce mișcă în Mariupol: civili scoși din mașini și executați, cadavre mitraliate și abandonate pe stradă


VIDEO: Rușii ucid tot ce mișcă în Mariupol: civili scoși din mașini și executați, cadavre mitraliate și abandonate pe stradă

Jurnaliştii Reuters au vizitat orașul Mariupol, în special împrejurimile uzinei Ilici, despre care Ministerul rus al Apărării a anunțat că a fost luată sub control pe 15 aprilie. Pe străzile adiacente combinatului siderurgic au fost găsite mai multe cadavre ale civililor. Serviciul rus al BBC a publicat sâmbătă, 16 aprilie, un videoclip realizat de cei de la Reuters, în care se văd distrugerile provocate de atacuri, dar și corpurile neînsuflețite care zac pe drumuri.



„Uzina a devenit o ruină tăcută de oțel contorsionat și bucăți de beton. Cadavre ale civililor sunt împrăștiate pe străzile din apropiere, printre care și o femeie îmbrăcată într-o jachetă roz și pantofi albi. Pe un gard de lângă o benzinărie distrusă, cineva a scris „Minat” cu vopsea. Un semn rar de viață – o mașină roșie merge încet pe o stradă goală, pe parbrizul căreia este scris cuvântul „Copii” – descriu jurnaliștii de la Reuters. Videoclipul a fost filmat pe 15 aprilie. În aceeași zi, Ministerul rus al Apărării a anunțat că centrala a intrat sub controlul trupelor ruse.

Bătălia pentru orașul Mariupol continuă. Casă a 400.000 de persoane înainte de invazia Rusiei, Mariupolul a fost redus la ruine. Mii de civili au murit și zeci de mii au rămas blocați în acest oraș-port strategic, asediat continuu încă de la începutul războiului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, a declarat că rușii nu l-au capturat complet, dar a adăugat că „situația din Mariupol este dificilă și dură, iar armata rusă solicită în mod constant unități suplimentare pentru a lua cu asalt orașul”.

Se crede că forțele de apărare ucrainești rezistă în principal în Azovstal, o altă oțelărie uriașă. Ambele combinate, Ilici și Azovstal, sunt deținute de compania Metinvest – imperiul celui mai bogat om de afaceri din Ucraina - Rinat Ahmetov - și coloana vertebrală a estului industrial al Ucrainei. Ahmetov a precizat vineri, pentru Reuters, că nu va permite niciodată ca întreprinderile sale să funcționeze sub ocupație rusă.

Pe 15 aprilie, consiliul orașului Mariupol a informat că armata rusă a interzis înmormântarea civililor pe care i-a ucis. Potrivit autorităților locale, aceștia deshumează și corpurile care au mai fost îngropate în curțile clădirilor de locuit. Potrivit consiliului orășenesc, în acest fel soldații ruși încearcă să ascundă urmele crimelor de război. Anterior, serviciul de informații ucrainean (SBU) au constatat că trupele ruse au adus 13 crematorii mobile în Mariupol.

Primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko, a spus anterior că peste 10.000 de civili au fost uciși în timpul asediului orașului. Potrivit acestuia, numărul ar putea fi de două ori mai mare, întrucât cadavrele celor uciși „acoperă străzile ca un covor”.

Trupele ruse au blocat intrarea convoaielor de ajutor umanitar în oraș de mai multe săptămâni , în încercarea de a ascunde de lumea din afară ceea ce se întâmplă acolo, a spus Boicenko. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a vorbit și el despre zeci de mii de morți. El a afirmat că armata rusă vrea să facă din Mariupol „un oraș distrus exponențial”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.