România NU a trimis ”mercenari” în Ucraina și nici nu folosește ”mercenari”. Orice enunț contrar reprezintă propagandă rusească. Minciunile Kremlinului


România NU a trimis ”mercenari” în Ucraina și nici nu folosește ”mercenari”. Orice enunț contrar reprezintă propagandă rusească. Minciunile Kremlinului

Țară membră NATO și UE, România NU are mercenari și nici NU participă militar în Ucraina, așa cum acuză mincinos Kremlinul, împroșcând provocări românofobe paralele cu orice realitate. În schimb, este de notorietate că Rusia folosește din plin, la nivel de stat, trupe de mercenari (Grupul Wagner sau, de exemplu, sirienii aduși să ucidă ucraineni ortodocși). Evidența că Rusia aruncă în foc și trupe de mercenari certifică faptul că aceeași Rusie este incapabilă să se descurce pe cont propriu în Ucraina. 

Chiar dacă este posibil ca pe fronturile din Ucraina să lupte și câțiva cetățeni români (alții decât românii ucraineni), angajându-se pe sume rentabile ca mercenari prin intermediul unor asociații/grupuri externe, asta NU înseamnă că România ar trimite ”mercenari” în țara vecină. Statul Român NU are nici o legătură cu astfel de situații. Dacă acești oameni chiar există cu siguranță că sunt foarte puțini iar alegerea lor este pur și simplu una personală. De altfel, situațiile de genul acesta sunt frecvente în cazul războaielor – amintim că pe fronturile din Ucraina participă și voluntari dar și mercenari din SUA, Canada, Marea Britanie, Georgia ș.a.m.d..    

Desigur, dincolo de provocarea lansată la adresa României, această minciună sfruntată a Kremlinului are și mize interne. Alături de alte narațiuni similare, mesajul vrea să acrediteze faptul că Rusia s-ar lupta în Ucraina cu întreaga planetă, încercând să justifice astfel, 100% propagandistic, umilințele încasate pe fronturile ucrainene și tragicele realități economice de acasă.

De notat însă că provocările Rusiei la adresa României se înmulțesc considerabil de la o zi la alta, retorica kremlinologică devenind din ce în ce mai agresivă și mai dementă. Să nu uităm că, după ce a negat vehement că nava-amiral Moscova s-a scufundat ca un bolovan, când într-un final a fost nevoită să recunoască evidența, Rusia a acuzat, printre altele, că atacul la adresa crucișătorului s-ar fi petrecut de pe teritoriul României (?!), ceea ce reprezintă o minciună mizerabilă. Acum, la puțin după acel episod penibil, iată că Rusia acuză România că ar fi ”campioană” la numărul de ”mercenari” trimiși în Ucraina. 

Firește, astfel de campanii rusești mincinoase la adresa României vor mai fi, fiți convinși. Însăși demența acestora trădează faptul că tensiunile și ura se rostogolesc spre paroxism. Nu degeaba Polonia și România sunt țintele predilecte ale celor mai retardate narațiuni ale Kremlinului - țări NATO și UE, cele două state sunt porțile prin care sprijinul lumii libere și civilizate ajunge în Ucraina. 

Nota bene: Acuzațiile Rusiei sunt paralele cu orice realitate și în condițiile în care ajutorul militar acordat de România către Ucraina este unul minor, Bucureștiul remarcându-se însă prin totalul său ajutor umanitar.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.