Afirmația îngrijorătoare făcută de un general britanic: NATO nu este pregătită pentru un război cu Rusia!


Afirmația îngrijorătoare făcută de un general britanic: NATO nu este pregătită pentru un război cu Rusia!

NATO nu este pregătită pentru un război cu Rusia, a avertizat un general britanic.

Țările Alianței au sprijinit Ucraina cu arme și ajutor financiar de când a început invazia Rusiei, dar au avut grijă să evite orice acțiuni care le-ar putea angrena în acest război.

Generalul Sir Richard Barrons, șeful Comandamentului Forțelor Întrunite din perioada 2013-2016, a fost întrebat, marți, în cadrul unei audieri a Comisiei Parlamentare de Apărare din Regatul Unit, care e acel moment în care NATO nu va avea altă opțiune decât să lupte împotriva Rusiei.

El a spus că NATO va avea de luat o decizie dacă forțele rusești reușesc să-și schimbe șansele și să amenințe părți mai mari ale Ucrainei decât cele vizate de noua ofensivă din est. 

"Și acea decizie ar fi mai ușor de luat dacă ne-am fi pregătit pentru a acționa în acele circumstanțe cu viteza necesară, dar nu am făcut-o", a zis acesta. 

"Al doilea aspect ar fi dacă ceea ce se întâmplă în Ucraina îl determină pe președintele Putin să escaladeze situația în zone NATO. Atunci este o întrebare mult mai ușoară pentru că vom avea de-a face cu o încălcare a Articolului 5 (pactul de apărare reciprocă al NATO - n.red.)", a mai precizat Barrons. 

Acesta a continuat: "Preocuparea mea generală când răspund la această întrebare este că principalul motiv pentru care dorim să evităm un război între Rusia și NATO este că NATO nu este pregătită. Și ar trebui să ne fie rușine de asta!".

La summitul NATO de la Madrid din iunie, prioritatea ar trebui să fie "restabilirea echilibrului de putere cu Rusia" în ceea ce privește capacitatea militară, astfel încât Moscova "să nu mai creadă că poate stabili termenii dezbaterii cu NATO", a precizat generalul britanic. 

Oricât de importantă va fi consolidarea forțelor, este vital ca acele forțe și echipamente militare să fie desfășurate în zonele potrivite ale NATO, a completat acesta. 

Tobias Ellwood, președintele Comisiei de Apărare, l-a întrebat pe general dacă Marea Britanie dispune de sistemele de apărare necesare pentru a se proteja în cazul atacurilor rusești. Generalul Barrons a răspuns: "Absolut nu".

El a mai spus: "Nu cred că mulți cetățeni din Marea Britanie s-au gândit la consecințele produse de rachetele de croazieră rusești care ar sosi la Londra... ele există și pur și simplu nu avem mijloacele să ne ocupăm de ele decât într-o proporție minoră".

Și dacă Marii Britanii i s-ar cere să apere o altă țară NATO de Rusia – exemplul dat a fost Estonia – forțele sale ar fi distruse în "aproximativ o săptămână" de către forțele aeriene rusești, a avertizat acesta. 

Anul trecut, Marea Britanie a prezentat planuri de actualizare a forțelor armate în cadrul Evaluării Securității Integrate. Printre acestea se numără depășirea angajamentului NATO de a cheltui anual 2% din PIB pentru Apărare, ridicarea plafonului pentru arsenalul de arme nucleare al Regatului Unit și crearea unei forțe cibernetice naționale pentru a se apăra împotriva hackerilor.

Generalul Barrons a spus că planurile sunt insuficiente pentru a face față situației de securitate cu care se va confrunta Marea Britanie în următorii ani. El a avertizat că tensiunile cu Rusia ar putea continua de-a lungul secolului.

Acesta a sugerat ca Marea Britanie să urmeze exemplul Germaniei printr-un impuls pe termen scurt al cheltuielilor pentru Apărare. La câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Germania a anunțat alocarea a 100 de miliarde de euro pentru un nou fond militar.

Guvernul ar trebui să ia în considerare creșterea cheltuielilor militare la 3% în următorii cinci ani pentru a "revitaliza" forțele armate din Regatul Unit, a conchis acesta. (sursa: The Independent

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.