Angajatorii și sindicatele din Germania se dau de ceasul morții pentru a bloca impunerea unei interdicții la nivelul UE asupra importurilor de gaze naturale rusești


Angajatorii și sindicatele din Germania se dau de ceasul morții pentru a bloca impunerea unei interdicții la nivelul UE asupra importurilor de gaze naturale rusești

Angajatorii și sindicatele din Germania și-au unit forțele pentru a se opune unei posibile interdicții la nivelul UE cu privire la importurile de gaze rusești, spunând că această măsură ar opri industria.

În urma invaziei rusești din Ucraina, multe persoane din Germania au început să ceară interzicerea importurilor de gaze rusești în întreaga Uniune Europeană. 

Însă angajatorii și sindicatele germane au anunțat luni că se opun unei astfel de măsuri, spunând că ar duce la pierderi de locuri de muncă și la închiderea fabricilor în cea mai mare economie a UE.

"Un embargo rapid pe gaz ar duce la pierderea producției, opriri, o nouă dezindustrializare și pierderea pe termen lung a locurilor de muncă în Germania", au declarat Rainer Dulger, președintele grupului patronal BDA, respectiv Reiner Hoffmann, președintele confederației sindicale DGB. 

Ei au adăugat că, deși sunt necesare sancțiunile UE pentru a pune presiune asupra Rusiei, acestea trebuie să minimizeze impactul asupra celor care le impun.

"În discuția actuală, noi nu vedem asta (o asemenea perspectivă - n.red.)", au precizat aceștia. 

Miniștrii UE dezbat în prezent un potențial embargo asupra petrolului rusesc, deoarece liderii Ucrainei spun că veniturile din vânzările de energie finanțează mașinăria de război a Kremlinului. 

Această decizie ar veni în urma hotărârii UE din aprilie de a interzice importurile de cărbune din Rusia.

Germania - alături de Italia, Ungaria și Austria - e foarte dependentă de energia rusească și a fost unul dintre cele mai reticente state membre ale UE față de sancționarea importurilor de gaze și petrol din Rusia. 

Fiind un important centru de producție, până acum a rezistat solicitărilor de oprire imediată și a spus că intenționează să elimine treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului și majoritatea importurilor de gaze rusești până la jumătatea anului 2024.

Cancelarul Olaf Scholz a avertizat că o întrerupere bruscă a gazului rusesc ar arunca "toată Europa într-o recesiune".

Analiştii spun că boicotul UE asupra energiei rusești ar duce la preţuri mai mari la energie, dăunând consumatorilor care se confruntă deja cu o inflaţie record în UE de 7,5%.

Totuși, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, spune că țara și-a redus deja dependența de energia rusească începând cu luna februarie. 

Importurile de petrol din Rusia au scăzut de la 35% la 25%, iar importurile de gaze de la 55% la 40%, a spus acesta. 

În ciuda sancțiunilor economice pe scară largă împotriva băncilor și persoanelor fizice rusești, UE continuă să trimită în Rusia aproximativ 850 de milioane de dolari pe zi pentru petrol și gaze, chiar dacă guvernele UE condamnă războiul din Ucraina.

Cele 27 de națiuni ale UE primesc aproximativ 40% din gazele naturale din Rusia și aproximativ 25% din necesarul de petrol. (sursa: Euronews

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.