VIDEO O studentă zambiană, arestată în Rusia pentru că ar fi "reabilitat nazismul" dansând twerk lângă un memorial


VIDEO O studentă zambiană, arestată în Rusia pentru că ar fi "reabilitat nazismul" dansând twerk lângă un memorial

O studentă a fost arestată în Rusia pentru că ar fi "reabilitat nazismul" făcând twerking în fața unui memorial de război.

Tânăra de 21 de ani - identificată de presa locală drept Rebecca Ziba de naționalitate zambiană - a fost reținută după ce a postat un videoclip cu ea pe Instagram. 

În materialul video - postat alături de o glumă - ea poate fi văzută dansând lângă un memorial al celui de-al Doilea Război Mondial din Khanty-Mansiysk.

Anchetatorii ruși au descris acțiunile ei drept "obscene" și "insultătoare" și au acuzat-o în temeiul Codului Penal de "reabilitarea nazismului".

Comitetul regional de investigație a declarat că videoclipul cu dansul studentei a fost postat pe social media "însoțit de o inscripție ofensivă".

"Dansând pentru cei morți, sunt sigur că ei vor dormi bine în această noapte", scrisese aceasta pe social media. 

Studenta riscă până la trei ani de închisoare și o amendă de până la 3 milioane de ruble (34.430 de euro) dacă va fi găsită vinovată de "profanarea unui simbol al gloriei militare ruse".

Memorialul Gloriei din Khanty-Mansiysk este dedicat soldaților care au murit în timpul "Marelui Război Patriotic" împotriva Germaniei naziste.

Comitetul de Investigații din Rusia a publicat și un videoclip cu Rebecca Ziba stând în ceea ce pare a fi o cameră de interogatoriu, unde mărturisește și își cere scuze pentru acțiunile sale.

"Nu am vrut ca videoclipul pe care l-am postat să fie ofensator și lipsit de respect față de cei morți. Nu știam ce înseamnă memorialul. Îmi cer scuze tuturor", a zis aceasta în limba engleză. 

Totodată, nu este clar în ce fel de condiții stă în arest și dacă a avut acces la vreo reprezentare legală. (sursa: Euronews)

Vedeți video:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.