Turcia vorbește pe placul tiranului Putin! Ankara s-a trezit să acuze țările NATO că doresc ca războiul din Ucraina să continue pentru a slăbi Rusia. Nicio vorbă însă despre masacrele rușilor din orașele ucrainene


Turcia vorbește pe placul tiranului Putin! Ankara s-a trezit să acuze țările NATO că doresc ca războiul din Ucraina să continue pentru a slăbi Rusia. Nicio vorbă însă despre masacrele rușilor din orașele ucrainene

Într-o intervenție la CNN Turcia, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că nu credea că, după negocierile de la pace de la Istanbul dintre Ucraina și Rusia, de la sfârșitul lunii martie, războiul va mai dura atât, acuzând  apoi că unele ţări membre NATO doresc un conflict armat prelungit în Ucraina pentru a slăbi Moscova.

„După întâlnirea cu miniștrii de Externe din țările membre NATO, impresia a fost că…există ţări din NATO care doresc ca războiul să continue și că lasă acest război să continue pentru a slăbi Rusia", a apreciat şeful diplomaţiei turce.

Declarația oficialului turc este cel puțin bizară în condițiile în care Turcia este membră NATO şi aliat al Ucrainei, ţară căreia i-a livrat deja celebrele drone de luptă Bayraktar TB2, care au spulberat coloane întregi de tancuri și blindate rusești. 

Intrată însă într-un con de umbra după negocierile eșuate de la sfârșitul lunii martie, Turcia spune acum Rusia își redusese semnificativ operațiunile militare din zona Kievului și Cernihiv, uitând însă să menționeze ce au descoperit ucrainenii în orașele care fuseseră sub controlul rușilor de la sfârșitul lui februarie: crime în masă, uciderea nejustificată a civililor (la Bucea, Irpin, Borodianka etc), violuri, torturarea localnicilor, „prâjolirea” și prăduirea localităților ocupate. Mai mult, reducerea activității din nordul Ucrainei a însemnat, de fapt, doar o reorganizare a forțelor ruse pentru atacurile dramatice din ultimele zile din estul și sudul Ucrainei.

Turcia a găzduit de două ori negocieri directe între cele două părţi: pe 10 martie la nivel ministerial în Antalya şi pe 29 martie la Istanbul. În timpul întâlnirilor, ucrainenii își arătaseră disponibilitatea de a negocia „un statut neutru”, solicitare cheie a Rusiei, dar au pretins garanții de securitate pentru țara lor. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat însă miercuri că ucrainenii „nu încetează să revină asupra a ceea ce s-a căzut de acord".

Turcia mai spune că speră să-i aducă față în față pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski și pe Vladimir Putin, președintele turc Recep Tayyip Erdogan fiind în permanent contact cu cei doi. 

„Președintele Erdogan va vorbi din nou cu ei în următoarele zile. Eu am discutat chiar ieri cu Lavrov (ministrul rus de Externe) și cu Kuleba (ministrul ucrainean de Externe)”, a mai spus Cavusoglu (foto jos).

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.