Timur din Belarus. Un tânăr de doar 18 ani, bătut până la comă de ciracii lui Lukașenko, luptă acum acum în Ucraina contra armatei lui Putin


Timur din Belarus. Un tânăr de doar 18 ani, bătut până la comă de ciracii lui Lukașenko, luptă acum acum în Ucraina contra armatei lui Putin

Nexta publică pe pagina sa de Twitter fotografia lui Timur Mickievich, un tânăr voluntar din Belarus, în vârstă de aproximativ 18 ani, care luptă alături de forțele ucrainene. 

Timur ar fi fost bătut îngrozitor de forțele de ordine fidele regimului de la Minsk, în august 2020, în timp protestelor de stradă masive, care însă nu l-au împiedicat pe dictatorul Alexander Lukașenko, cel mai longeviv lider sovietic, să fure alegerile și să se proclame pentru a șasea oară președinte. Numai la 9 august 2020, ziua alegerilor, au fost arestatate câteva mii de persoane care ieșiseră să protesteze, iar, la sfârșitul lui 2020, un raport al organizațiilor pentru drepturile omului indicau că cel puțin o mie de opozanți ai regimului de la Minsk fuseseră supuși torturii. 

În urma bătăilor primite, Timur, care avea pe atunci doar 16 ani, ar fi intrat în comă. A fost pus sub acuzare de către autorități, iar din cauza stresului produs de întreaga poveste, mama sa a murit. Tânărul și-a revenit din comă și a reușit să fugă din spital, hotărând recent să se alăture trupelor de voluntari care luptă alături de forțele ucrainene. 

În războiul Rusiei contra Ucrainei, dictatorul Lukașenko este principalul aliat al tiranului Vladimir Putin.

Foto și info: Nexta/Twitter

Reamintim că Nexta TV (mai ales prin intermediul canalului său de Telegram) a făcut istorie în timpul protestelor din Belarus, reușind să răspândească informații despre mitinguri și intențiile autorităților, în ciuda faptului că regimul dictatorial al lui Lukașenko bruia sau limita accesul cetățenilor la internet. Cofondatorul acesteia, jurnalistul Roman Protasevici (se refugiase încă din 2019 la Vilnius, Lituania), a fost arestat anul trecut, în luna mai, la Minsk după ce avionul în care se afla a fost deturnat.  

În perioada protestelor din 2020, Nexta live a colectat filmări și mesaje și a publicat ”planurile de luptă” ale forțelor de ordine împotriva protestelor precar coordonate în Minsk și alte orașe. Acest canal de Telegram a fost mai mult un instrument de agitație decât de informare, documentarea brutalității organelor de securitate subminând încercarea regimului din Belarus de a ține populația în incertitudine prin blocarea comunicațiilor, precum și pe aceea de a înăbuși din fașă, fără martori, rezistența cetățenilor pașnici, prin utilizarea brutalității, scrie Deutsche Welle.

Lukașenko și apropiații săi au acuzat serviciile de informații occidentale că au instigat la proteste prin intermediul Nexta. Protasevici, partenerul său de acțiune Stepan Putilo și echipa redacțională se aflau în Polonia în timpul protestelor, ceea ce a întărit convingerea regimului din Belarus că aceștia ar fi păpușarii din spatele tulburărilor sociale. 

În replică, Belarusul a solicitat în repetate rânduri țării vecine să îi extrădeze pe capii Nexta, dar și alte personalități ale opoziției exilate. Protasevici părăsise Nexta în septembrie 2020, din motive de incompatibilitate cu direcția canalului, în ultimele luni fiind redactor-șef al unui alt canal de opoziție de pe Telegram.

După ce Protasevici și iubita sa, Sofia Sapega, au fost plasați în arest la domiciliu, jurnalistul a mai scris o vreme pe Twitter, ulterior încetând să mai posteze. Potrivit unor informații neconfirmate, părinții lui Protasevici, care trăiesc în exil în Polonia, nu ar mai fi reușit să ia legătura cu el din octombrie 2021. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.