Andrei Caramitru a disecat conferința comună Aurescu-Kuleba. Concluzia: „Deci noi facem multe, dar nu spunem, nu știu de ce, dar o fi mai “inteligent” așa”/ „Și cred ca avem mulți „voluntari” acolo”


Andrei Caramitru a disecat conferința comună Aurescu-Kuleba. Concluzia: „Deci noi facem multe, dar nu spunem, nu știu de ce, dar o fi mai “inteligent” așa”/ „Și cred ca avem mulți „voluntari” acolo”

Andrei Caramitru, economist, influencer, analist și fost consultant politic, comentează pe pagina sa publică de Facebook vizita de vineri a ministrului ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, la București, întâlnirea acestuia cu oficiali din guvernul României și conferința de presă comună cu Bogdan Aurescu, ministrul române de Externe, concluzionând că atitudinea și declarațiile șefului diplomației de la Kiev indică, fără dubii, că România ajută Ucraina mai mult decât lasă se se vadă. 

CITEȘTE ȘI: Ministrul de Externe din Ucraina, cuvinte de laudă la adresa României. „Politica României, începând cu 24 februarie, este una inteligentă!” / „Și-a arătat adevărata faţă, o faţă de prieten. Nu vom uita niciodată!" / Ministrul Aurescu a evitat să precizeze dacă Bucureștiul ajută Kievul cu avioane și arme / Kuleba: „Nu spunem ce primim și de unde primim”

Redăm postarea lui Andrei Caramitru: 

„Foarte interesantă conferința de presa Aurescu-Kuleba (ministrul de externe al Ucrainei). Pe scurt, ce am reținut:

- se discută de apropiere si prietenie, de mult mai multă grija pentru minorități. În general - ton foarte pozitiv. S-a confirmat susținerea noastra ferma pentru intrarea Ucrainei în UE și participarea noastra directă și substanțială în reconstrucția de acolo.

- Kuleba a spus ca pentru ei e ffff importantă Constanța și Dunărea ca o cale logistică nouă spre Europa de Vest, care trebuie construită cu Bulgaria și România. Asta e foarte interesantă și e ceva nou - problema acolo e mare și nu e rezolvată de mult (trebuie făcute investiții mari în dragare, altfel sunt povești și trebuie sa se miște aici bulgarii care au cam blocat asta, probabil la “rugămintea” rușilor).

- despre arme și cum susținem Ucraina. Aici e si mai interesant. Kuleba NU ne-a criticat deloc, a spus că unele lucruri mai bine rămân nespuse. Și că politica guvernului român pe tema susținerii Ucrainei a fost „foarte inteligentă”. Omul - când are de criticat - o face brutal (de exemplu cu Germania, Ungaria sau acum Bulgaria). Deci noi facem multe, dar nu spunem, nu știu de ce, dar o fi mai “inteligent” așa. Eu îl cred pe Kuleba - guvernul ucrainean e clar super smart, am mult mai multă încredere în ce zic ai lor decât ce zic ai noștri. 

Deci - per total - eu sunt mulțumit deocamdată. Nu înțeleg strategia României și nici lipsa de comunicare, dar dacă ucrainenii sunt ok, eu nu pot sa fiu decât tot ok. Mi se pare normal așa.

PS: dacă ar fi sa speculez, cred că ajutam mult pe logistica, pe cyber, pe intelligence, și cred ca avem mulți „voluntari” acolo (dacă e sa fie adevărat ce zic rușii, ar fi o mega contribuție, noi avem super experiență pe forțe speciale - și mulți rezerviști) și că și dam ce putem ca arme, ce e functional și poate fi folosit, dar nu zicem nimic. E sub radar cumva totul probabil (aici habar nu am de ce, naiba știe, poate sa nu supăram Germania, ca sa securizăm Schengen sau vreun alt rol pe care trebuie să îl jucam la rugămintea NATO/SUA ca țara “pacificatoare” mai neconflictuala așa cumva in zonă după…)”.

SURSA FOTO: Twitter/Bogdan Aurescu

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.