VIDEO. Polonia trimite zeci de tancuri în Ucraina și alte echipamente militare în valoare de 1,5 miliarde de euro. SUA și alte 40 de țări se reunesc în Germania pentru a analiza cum poate fi ajutat Kievul mai bine pentru a câștiga în fața Rusiei


VIDEO. Polonia trimite zeci de tancuri în Ucraina și alte echipamente militare în valoare de 1,5 miliarde de euro. SUA și alte 40 de țări se reunesc în Germania pentru a analiza cum poate fi ajutat Kievul mai bine pentru a câștiga în fața Rusiei

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a recunoscut, luni, într-un interviu pentru Polsat News, că ţara sa a trimis tancuri în Ucraina, fără a dezvălui însă numărul acestora.

„Da, Polonia a trimis tancuri în Ucraina, dar din motive de securitate nu vom specifica numărul lor", a scrie şeful guvernului polonez și pe contul de Twitter al guvernului.

Patruzeci de tancuri T-72 ar urma să facă parte din echipamentele furnizate Kievului, potrivit presei poloneze. Guvernul nu a confirmat informația privind numărul exact de tancuri, scrie agerpres.ro.

Premierul Morawiecki a anunţat sâmbătă un transfer de echipamente militare în valoare de aproximativ şapte miliarde de zloţi (1,5 miliarde de euro) în urma unei întâlniri la Cracovia cu omologul ucrainean Denis Şmigal.

Guvernul polonez a anunţat că, de la începutul invaziei ruse, la sfârşitul lunii februarie, a furnizat Ucrainei rachete antitanc, rachete antiaeriene, mortare, muniţie şi drone. 

Întrebat dacă Polonia mai este în siguranță în condițiile în care a trimis un număr atât de mare de armament Ucrainei, Morawiecki a răspuns afirmativ, precizând că „suntem parte a celei mai puternice alianțe militare din istorie, suntem parte din NATO. Am primit deja support din partea Marii Britanii și Statelor Unite pentru a ne proteja spațiul aerian”. 

În plus, aproape 40 de ţări se reunesc, marţi, în Germania, la invitaţia Statelor Unite, pentru a întări apărarea Ucrainei care, potrivit secretarului de stat american al Apărării Lloyd Austin "poate câştiga" în faţa Rusiei, dacă i se oferă mijloacele.

„Pot câştiga dacă au echipamentele bune", a precizat Lloyd Austin după vizita de luni de la Kiev, în cursul căreia s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în compania secretarului de stat Antony Blinken, scrie news.ro.

Statele Unite, care furnizează cel mai mare ajutor militar internaţional Ucrainei, vor „să le ofere tipul de sprijin, tipul de artilerie şi de muniţie care să fie eficiente în acest stadiu al luptei", a precizat şeful Pentagonului într-o conferinţă de presă în Polonia, nu departe de frontiera ucraineană. 

Kievul solicită mai ales artilerie grea şi blindate pentru a încerca să respingă forţele ruseşti în câmpiile vaste din sudul şi estul ţării, dar echipamentul de fabricaţie rusă în care au fost antrenate forţele ucrainene devine din ce în ce mai rar.

 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.