Ofensiva rusă din Donbas stagnează. A 61-a zi de război în Ucraina


Ofensiva rusă din Donbas stagnează. A 61-a zi de război în Ucraina

1. Atacurile armatei ruse au continuat ieri în jurul localităților Izium, Rubijne și Popasna din Donbas. Luptele de aici continuă de mai multe săptămâni fără ca rușii să reușească să străpungă apărarea ucraineană. Obiectivul este înconjurarea trupelor ucrainene din Donbas și „eliberarea” regiunilor administrative Lugansk și Donețk. Rușii nu au reușit să rupă apărarea ucraineană, în ciuda suplimentării trupelor prezente cu militari și echipamente din cadrul forțelor retrase din nordul Ucrainei – sunt confirmate astfel analizele care indicau faptul că trupele ruse retrase de la Kiev, Cernihov și Sumî sunt lipsite de capacitate combativă.

2. La Mariupol a fost reluat ieri atacul asupra combinatului siderurgic Azovstal unde se află ultimele forțe ucrainene. Restul orașului este controlat de forțele ruse, însă prezența trupelor ucrainene (deși simbolică și lipsite de capacități ofensive reale) împiedică Moscova să proclame în mod credibil cucerirea orașului. Primarul instalat de forțele ruse Konstantin Ivașcenko a început curățenia de primăvară cu văruirea bordurilor. În Mariupol a început sp funcționeze poliția republicii secesioniste Donețk, au fost solicitați să i se alăture foștii polițiști rămași în oraș.

3. Rușii au atacat cu rachete infrastructura feroviară din mai multe orașe de pe întregul teritoriu ucrainean, cel mai probabil cu intenția de a bloca transporturile de armament greu către Donbas.

4. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunțat ieri într-o emisiune la Pervîi Kanal că Kievul a făcut un imens pas înapoi în cadrul negocierilor și că propunerile ucrainene de la Istanbul nu mai sunt valabile (planul ucrainean de securitate și neutralitate). Conform lui Lavrov, Ucraina nu mai dorește să își asume un statut de neutralitate. Tot Lavrov a declarat că riscul unui război nuclear este cât se poate de real.

5. Procurorii Tribunalului Penal Internațional s-au alăturat investigației privind crimele de război comise de armata rusă în localitățile de lângă Kiev. La această investigație mai participă procurori din Polonia și Lituania.

6. Consiliul Municipal din Kiev a propus demolarea a 60 de monumente care au legătură cu URSS sau Rusia, printre acestea numărându-se și cel al scriitorului Mihail Bulgakov – care este născut la Kiev.

7. Anunțul ministrului de Externe austriac conform căruia Ucraina nu ar trebui să adere la Uniunea Europeană este prima poziționare publică de acest gen. Cu siguranță există mai multe state care nu susțin un parcurs ultra-rapid al Ucrainei în procesul de aderare. Ministrul austriac a precizat că există alte mecanisme pentru apropierea Ucrainei de UE în afara aderării. Cel mai probabil dezbaterea se va duce în jurul îndeplinirii criteriilor de aderare de către Ucraina, ceva imposibil de realizat pe perioada desfășurării operațiunilor militare pe teritoriul acestei țări (respectarea drepturilor omului și o economie de piață funcțională fiind două criterii care în mod evident nu pot fi îndeplinite).

8. Sediul serviciului de securitate din Transnistria a fost atacat cu lansatoare de grenade, clădirea a fost distrusă parțial și nu au fost înregistrate victime. De la începutul războiului din Ucraina au fost înregistrate mai multe alerte privind instalarea unor bombe în clădiri publice. Chișinăul a afirmat că atacul de ieri este o înscenare menită să atragă Republica Moldova în conflict. Atacul nu a fost revendicat de nimeni. Cu câteva zile în urmă generalul rus Minnekaiev a declarat că obiectivul forțelor ruse în Ucraina este ocuparea litoralului de la Marea Neagră și realizarea contactului cu Transnistria unde sunt încălcate drepturile populației ruse.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.