Companiile germane își mută în România capacitățile de lucru și angajații din Ucraina, din cauza invaziei rusești


Companiile germane își mută în România capacitățile de lucru și angajații din Ucraina, din cauza invaziei rusești

Războiul din Ucraina are, pe termen mediu sau lung, un efect pozitiv asupra economiei din România: agenții economici occidentali, care foloseau mână de lucru ucraineană sau aveau deschise capacități de lucru în Ucraina își mută acum interesul, forțați de împrejurări, în vecinătatea acesteia, adică în țara noastră.

Este și cazul furnizorului de piese auto ”Leoni”, care urmărește în prezent o strategie în două direcții: își dorește să păstreze locațiile din Ucraina și, în același timp, să dubleze capacități de producție în alte țări precum România. Acest lucru are scopul de a preveni o recidivă a opririi liniilor de asamblare la producătorii de vehicule, așa cum a fost cazul la începutul războiului din Ucraina.

Pentru producătorul de piese auto din Germania, Ucraina era până în prezent maximul de distanță pe care și-l putea permite pentru a putea face, la un preț de producție cât mai bun, solicitărilor clienților occidentali. Datorită costurilor de producție extrem de mici, Ucraina a câștigat în importanță în ultimii ani, în special pentru fabricarea cablajelor, care sunt încă în mare parte asamblate manual. Fără aceste sisteme, care asigură alimentarea cu energie în vehicule, nicio mașină nu circulă. Leoni este unul dintre cei mai importanți producători de astfel de cablaje, compania din Nürnberg având aproximativ 7.000 de angajați în Ucraina.

În mod normal, cablajele pentru un model de mașină ar fi fabricate doar într-o singură fabrică. Dar după ce Crimeea a fost ocupată în 2014, s-a luat decizia împreună cu clienții de a localiza noi capacități de producție în Ucraina, în ciuda riscului politic. Fapt pe care angajații ucraineni ai companiei îl răsplătesc acum cu un angajament special. În ciuda războiului, cei mai mulți dintre ei și-au reluat munca. 

În același timp, peste o sută de angajați de la o fabrică ”Leoni” din Kolomea – Ucraina s-au mutat între timp în două locații pe care compania le-a deschis în România: lucrează acum la Arad, la granița cu Ungaria, și la Bistrița, în nord-estul Transilvaniei.

Muncitoarele ucrainene mutate în România au fost transportate, împreună cu copiii lor, cu autobuzele companiei, cale de 520 de kilometri, până la granița cu România, acolo unde au fost așteptate de alte mijloace de transport trimise de fabrica din Arad.

Un total de patru autobuze cu 124 de angajați Leoni și 84 de copii au plecat în România în ultimele săptămâni. „Canalele noastre sunt deschise. Dacă vor să vină și alți ucraineni, sunt întotdeauna bineveniți aici”, spune country managerul ”Leoni” în România, Andrada Verdes. 

„Când a început războiul, ne-am întrebat: ce putem face ca oameni și, de asemenea, ca și colegi? Un grup operativ pentru situații de urgență exista de luni de zile. Dar nimeni nu se aștepta cu adevărat ca armata rusă să atace Ucraina. Când a venit momentul, totul a fost pus în mișcare în câteva zile”, spune Florin Dragomir, cel care conduce uzina ”Leoni” din Arad. „Am făcut liste cu femeile care au vrut să vină. Și în timp ce unii organizau transferul, alții s-au ocupat de cazare.”

Integrarea angajatelor ucrainene ale companiei s-a făcut cu ușurință. Comunicarea cu colegii din Arad se face acum mai ales în engleză, limba considerată de lucru. „Când lucrurile devin complexe, există și oameni care vorbesc ambele limbi”, spune directorul fabricii, cel care amintește și despre rolul decisiv al comunității ucrainene care trăiește în Arad.

Cu peste 11.000 de angajați ce lucrează în nu mai puțin de 9 locații, România este pentru producătorul german de echipamente o țară de producție importantă în Europa de Est, încă ieftină, iar Leoni este un angajator privat important în țară. Fapt care a simplificat în mare măsură unele lucruri, autoritățile implicându-se pentru facilizarea procesului de imigrație iar populația locală ajutând și la căutarea locurilor de cazare și la organizarea de catering.

În atare situație, nu se poate exclude ca Aradul și celelalte locații din România să devină și mai importante pentru Leoni, dar și invers, de vreme ce asta înseamnă impozite și taxe colectate la bugetul de stat și bugetele locale, circulație a banului, dinamică financiară, locuri de muncă și dezvoltare în România.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.