VIDEO. Nicolae Ciucă: „Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase în 2024” / „România este o țară norocoasă având această resursă deosebit de importantă” / Jurnalist: „Ar trebui scoși în piața publică toți „patrioții” care au blocat sau au tergiversat exploatarea gazelor din Marea Neagră”


VIDEO. Nicolae Ciucă: „Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase în 2024” / „România este o țară norocoasă având această resursă deosebit de importantă” / Jurnalist: „Ar trebui scoși în piața publică toți „patrioții” care au blocat sau au tergiversat exploatarea gazelor din Marea Neagră”

Premierul Nicolae Ciucă a explicat, miercuri seară, la TVR că, în acest moment, România dispune de suficient gaz pentru a asigura atât consumul populației, cât și necesitățile industriei, adăugând că țara noastră nu este afectată de recenta decizie a Rusiei a opri livările de gaz către Polonia și Bulgaria (detalii AICI)

"România nu este afectată de această decizie a Rusiei de a nu mai furniza gaze Poloniei și Bulgariei. În acest moment, noi extragem mai mult gaz decât consumăm, în schimb este clar că avem nevoie de gaz, pentru că tocmai în urma întâlnirilor și discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții Azomureș ieri s-a reușit luarea unei decizii ca parte din combinat să poată să fie deschis - avem nevoie de îngrășăminte, de fertilizatori pentru agricultura românească. Deci, avem nevoie de gaz, dar, încă o dată, avem suficient ca să putem să asigurăm acum consumul populației și partea cealaltă folosită în industria de profil", a declarat Ciucă în cadrul emisiunii „Tema Zilei” de la TVR. VIDEO cu emisiunea integrală la finalul textului.

„Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase de către compania Black Sea Oil & Gas la jumătatea acestui an și atunci vom avea un miliard de metri cubi în plus pe an asigurați prin această investiție (...) care ar compensa (un eventual deficit). Este vorba de 10%. Noi avem nevoie anual de 20% de gaze din import și, sigur, la chestia aceasta se adaugă și celelalte demersuri, prin care identificăm surse alternative de asigurare a cantității necesare de gaz", a detaliat premierul.

În perimetrul de la Caragele, primele gaze vor fi extrase în 2024, iar în perimetrul Neptun Deep „mai devreme de finele anului 2026-2027 nu putem să sperăm că vom avea gaz din Marea Neagră".

„Trebuie să recunoaștem că România este o țară norocoasă având această resursă deosebit de importantă în acest moment și totodată trebuie să privim ansamblul în care ne aflăm și trebuie să fim parte la toate demersurile care au fost luate la nivelul Uniunii Europene", a mai spus Ciucă.

Cu premierul bulgar se va discuta când va fi finalizat interconectorul dintre Grecia și Bulgaria. „În felul acesta, vom putea să beneficiem și de gazul lichefiat care poate fi adus în Marea Mediterană și descărcat în terminalele fie din Grecia, fie din Turcia", a detaliat șeful executivului.

În ceea ce priveşte energia electrică, Nicolae Ciucă a subliniat că se au în vedere programele Uniunii Europene pentru energie regenerabilă, alături de demersuri pentru punerea în funcţiune a centralei de la Iernut, a reactoarelor III şi IV de la Cernavodă şi a reactoarelor nucleare de dimensiuni mici.

În legătură cu Legea offshore, premierul a dat asigurări că într-o perioadă scurtă de timp va fi aprobată şi va merge la promulgare. 

În contextul opririi furnizării gazelor de către Rusia, mai mulți jurnaliști români au adus în discuție felul în care au sabotat ani de zile diverși politicieni exploatarea gazelor din Marea Neagră, spulberând astfel șansele României de a deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, sub diverse pretexte naționaliste sau patriotarde. 

Rezervele de gaze naturale din Marea Neagră sunt estimate la peste 200 de miliarde de metri cubi.

Claudia Pîrvoiu, Hotnews: „Mă întreb ce fac omuleții care au sabotat sistematic și cu mult succes România în ceea ce privește diversificarea surselor de gaze, făcând jocurile Rusiei? Sunt sănătoși, mulțumiți, nu le reproșează nimeni nimic, și-au facut bine treaba? Și când spun "omuleți" ma refer la toți cei care hrănesc sistemul mult plăcut Moscovei, începând cu cei care formează baza, cei mulți pe care nu-i vedem și auzim, și terminând cu vârfurile, pe care ii vedem zilnic în scaunele lor de demnitari. Apropo, de câte ori l-ati văzut pe Iohannis luptând pentru demararea investițiilor din Marea Neagră atunci când cestea erau blocate pe față de Dragnea? Dar de câte ori l-ati auzit, după ce a căzut Dragnea, vorbind despre nevoia deblocării investițiilor din Marea Neagră? Din păcate, sistemul este mult mai mult influențat de interese rusești decât ne imaginăm. Omuleții sunt absolut peste tot.”

Mircea Marian/Defapt.ro: Acum, că Rusia chiar a tăiat gazele Poloniei si Bulgariei, ar trebui scoși în piața publică toți “patrioții” care au blocat sau au tergiversat, sub diferite pretexte, exploatarea gazelor din Marea Neagră. Toți. Fiindcă azi puteam avea acele rezerve puse în exploatare, le râdeam în nas rușilor, ba aveam și să ajutăm Moldova. Nu le exploatăm, așa că stăm și ne gândim cu groază ce va fi dacă Putin ne taie gazele și nouă, și moldovenilor.”

O analiză despre tergiversarea legii offshore vreme de peste 14 ani și despre principalii vinovați ai prezentei situații găsiți și AICI.

Surse: Stiri.tvr.ro, agerpres.ro



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.