Claudiu Năsui desființează „taxa de șmecher” pe care, la propunerea PSD și PNL, ar urma s-o plătească fiecare firmă și PFA unei entități private – controversata Cameră de Comerț și Industrie a României. „Tunul imobiliar de la Romexpo e momentan blocat. Dar foamea de bani a șmecherilor pentru banii noștri nu doarme”


Claudiu Năsui desființează „taxa de șmecher” pe care, la propunerea PSD și PNL, ar urma s-o plătească fiecare firmă și PFA unei entități private – controversata Cameră de Comerț și Industrie a României. „Tunul imobiliar de la Romexpo e momentan blocat. Dar foamea de bani a șmecherilor pentru banii noștri nu doarme”

Controversatul proiectul de lege prin care firmele și persoanele fizice autorizate (PFA) ar urma să fie obligate să plătească o contribuție obligatorie către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), este contestat vehement de reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii. 

Mai mult, deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, numește respectiva „contribuție” chiar „taxă de șmecher” „pe fiecare antreprenor din România care să meargă la Camera de Comerț, o entitate privată”. 

Deși „contribuția” către CCIR va fi obligatorie pentru toate firmele din România, șeful CCIR insistă să fie numită formă de solidaritate prin care banii astfel strânși vor fi împărțiți „frățește” de toate camerele de comerț din țară. „Vă rog frumos să nu o numiți taxă, este o contribuție a firmelor pentru promovare. Ne autopromovăm, până la urmă”, a răspuns Mihai Daraban, președintele CCIR (foto sus), care, printre altele, a emis și acel bizar comunicat de presă intitulat „Je suis Ciucă” după apariția dezvăluirilor jurnalistei Emilia Șercan privind plagiatul din lucrarea de doctorat a actualului premier. În ce privește scandalul terenului de la Romexpo vizat de CCIR, Podul a relatat AICI. 

Potrivit profit.ro, care a devoalat în premieră existența respectivului proiect legislativ (AICI), reprezentanții IMM-urilor au criticat virulent noua taxă, acuzând că proiectul încearcă, într-o formă mascată, să substituie Oficiul Național al Registrului Comerțului cu o asociație privată și încalcă dreptul constituțional la liberă asociere, obligând profesioniștii - societăți comerciale, PFA, întreprindere individuale și familiale - să se înscrie în acest catalog. Detalii AICI.

Astfel, potrivit respectivului proiect, companiile mari vor trebui să plătească 100 euro/an, cele mijlocii – 75 euro/an, cele mici 50 euro/an, microîntreprinderile – 20 euro/an, iar persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale și cele familiale – 10 euro/an.

O poziție critică tranșantă în privința „contribuției obligatorii” exprimă și Claudiu Năsui într-o postare pe pagina sa publică de Facebook: 

„Imaginați-vă că puteți lua de la fiecare român un leu pe an. Nu ar simți nimeni acel leu luat, și nu s-ar răscula în vreun fel. V-ați îmbogăți repede, chiar dacă printr-o mârlănie. O taxă de șmecher.

Exact asta propune PSD-PNL pentru mediul de afaceri. O taxă pe fiecare antreprenor din România care să meargă la Camera de Comerț, o entitate privată, care, în teorie ar trebui să reprezinte mediul de afaceri. În realitate, este complet deconectată de antreprenori, dar foarte conectată la clasa politică obișnuită numai cu privilegii pe spatele antreprenorilor.

Nu e prima dată când vedem propunerea asta. E reluată din proiectul care pregătește celebrul tun imobiliar de la Romexpo, un transfer gratuit al unui teren evaluat la cam 500 de milioane de euro, de la stat la Camera de Comerț. Acel proiect e momentan blocat, dar foamea de bani a șmecherilor pentru banii noștri nu doarme. 

Nu-i sperie nici măcar că fostul lor președinte, domnul Vlasov, a luat 8 ani cu executare pentru șmecheriile Camerei de Comerț în valoare de zeci de milioane de lei.

De data asta vor „doar” vreo 20 de milioane de euro în „taxe mici” de la antreprenorii români. Ei spun că nu este taxă, ci „contribuție”. Vechea minciună că, dacă iau banii întreprinderilor cu japca, dar sub un alt nume, nu ar mai fi taxă.

Îi mai spun și de "solidaritate". Solidaritate cu cine? Cu ei?

Dacă antreprenorii români s-ar simți în vreun fel reprezentați de această entitate obscură, denumită incorect și pompos "Camera de Comerț", ar contribui de bună voie la ea. Faptul că trebuie să îi forțeze statul sub amenințarea amenzilor spune multe.

În același proiect care circulă prin parlament reînvie și „diploma de antreprenor”, pe care va trebui să o ia oricine vrea să desfășoare o activitate economică în România. Adică o să ne spună Camera de Comerț cine are dreptul și cine nu să-și facă o firmă, contra cost.

Cine a avut măcar o dată treabă cu entitatea sus-numită, vă rog scrieți în comentarii ce serviciu v-a adus.

Liberalismul înseamnă un mediu de afaceri neîngrădit de instituții-căpușă, birocrație infernală și zeci de taxe. Faptul că PNL este vârful de lance pentru socialismul de tip sufocant, demonstrează din nou că nu există nicio fărâmă de liberalism in PNL.”

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.