Zelenski critică fățărnicia Turciei și a Greciei: ”Sprijiniți Ucraina dar trăiți din banii plini de sânge ai turiștilor ruși!”


Zelenski critică fățărnicia Turciei și a Greciei: ”Sprijiniți Ucraina dar trăiți din banii plini de sânge ai turiștilor ruși!”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat Grecia și Turcia pentru dublu standard, îndemnându-le să se alăture cu totul sancțiunilor lumii libere și să nu mai accepte turiști din Rusia. Zelenski s-a exprimat extrem de franc într-un interviu acordat canalului de televiziune grecesc ERT, în special la adresa Turciei, cea care, prin vocea președintelui Erdogan, a anunțat măsuri speciale pentru impulsionarea turismului rusesc în stațiunile sale.

Realizatorii televiziunii publice elene s-au întâlnit cu cel mai popularizat lider mondial al prezentului pentru o discuție legată de cazuistica războiului din Ucraina. Volodimir Zelenski a vorbit despre Grecia și despre greci, despre Turcia și despre turci, dar și despre contradicțiile apărute în zona sprijinului pe care țara sa îl primește din partea a două state care fac bani buni din serviciile turistice pe care le oferă turiștilor ruși. 

„Când ești în război, trebuie să faci tot posibilul pentru a uni statele din jurul tău, chiar și pe cele care au avut istoric relații dificile. Trebuie să facem totul pentru a avea toate aceste state de partea noastră, pentru că Ucraina are nevoie de parteneri și prieteni. Altfel nu vom putea învinge Federația Rusă care ne-a atacat. 

Avem sprijinul Turciei și sprijinul Greciei. Vă spun sincer că aveam dubii atât pentru Turcia, cât și pentru Grecia. Aceasta este viața și fiecare stat are propriile interese. Pe de altă parte - avem sprijinul guvernului, conducerii statului și am primit aceste ajutoare. Sunt recunoscător pentru asta. Mi-aș dori ca toți cei din Grecia să ne susțină, mi-aș dori să aleagă să fie de partea noastră dar, orice s-a întâmplat, principalul este că acum avem sprijinul Greciei. Și cel mai important lucru este că poporul Greciei ne susține și sunt recunoscător pentru asta. Pe de altă parte, înțeleg că în Grecia o mare parte din veniturile bugetare provin din turism. Desigur, turismul rusesc a adus o mulțime de bani în Grecia de atâția ani, în mod constant. Dar astăzi, banii rușilor care sunt cheltuiți în Grecia, sunt câștigați prin vărsare de sânge. 

Același lucru este valabil și pentru Turcia. Pe de o parte, Turcia acționează ca un mediator și sprijină Ucraina cu pași importanți, iar pe de altă parte, vedem, de exemplu, pregătirea mai multor măsuri turistice în același timp. Mai ales pentru turismul rusesc. Vedem și asta. Iar eu, ca președinte, dacă vrem să avem relații de prietenie, trebuie să spun asta. Anume că așa nu se poate. Nu poți să te descurci așa, este dublu standard. Acest lucru nu este corect. De aceea atrag atenția Turciei asupra unor astfel de posibilități. Trebuie făcută o alegere - ești sau nu în favoarea adevărului?", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski

După cum se știe, autorităţile din Turcia plănuiesc să creeze o companie aeriană separată pentru a transporta turiştii ruşi în staţiunile turistice, potrivit unui raport din presa locală citat de BBC.

"Escaladarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina a dus la probleme în sectorul turistic din Turcia, deoarece ambele pieţe au fost foarte importante pentru afaceri", a scris ziarul turc Sabah, citând rapoarte ale agenţiei ruse de ştiri Interfax. Se pare că noua companie aeriană va avea sediul în oraşul Antalya, pe coasta mediteraneană a Turciei.

"Datorită acestei companii aeriene, va fi posibil să atragem încă un milion de turişti ruşi", precizează publicaţia. În plus, Turkish Airlines ar fi convenit cu operatorii turistici ruşi să rezerve "blocuri" de locuri pentru turiştii ruşi pe zborurile lor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.