Lovitură pentru sluga rusească Irina Vlah: purtarea așa-zisei panglici a Sf. Gheorghe rămâne ILEGALĂ în așa-zisa Găgăuzie


Lovitură pentru sluga rusească Irina Vlah: purtarea așa-zisei panglici a Sf. Gheorghe rămâne ILEGALĂ în așa-zisa Găgăuzie

Deși bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a promulgat legea privind „Simbolurile Victoriei pe teritoriul Găgăuziei” care permite confecționarea, păstrarea și purtarea panglicii Sfântului Gheorghe pe teritoriul autonomiei, aceasta nu a intrat în vigoare și rămâne în continuare obiect interzis.

Contactat de reporterii Deschide.MD, Ghenadi Cazannji, șeful Oficiului teritorial Comrat al Cancelariei de Stat, a declarat că Oficiul nu a contestat încă legea votată de deputații Adunării Populare din Găgăuzia și promulgată de către Irina Vlah.

La moment efectuăm controlul legalității proiectului adoptat, de aceea nu pot spune când ar urma să fie contestat acesta”, a precizat el.

Cazannji a precizat că pentru ca o lege să fie aplicabilă pe teritoriul Găgăuziei, aceasta trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial al Găgăuziei „Ekspres-Kanon”.

Deocamdată astfel de publicație nu există”, a adăugat el.

Amintim că pe 29 aprilie, Adunarea Populară din Găgăuzia a adoptat cu votul unanim legea privind „Simbolurile Victoriei pe teritoriul Găgăuziei” care permite confecționarea, păstrarea și purtarea panglicii Sfântului Gheorghe pe teritoriul autonomiei. Acest act contravine legii votate recent în Parlament și promulgate de către președintele Maia Sandu, prin care a fost interzisă utilizarea pe teritoriul R.Moldova a simbolurilor invaziei ruse în Ucraina, literelor „Z” și „V”, precum și a panglicii Sf.Gheorghe.

Legislația prevede amenzi de la 90 la 180 de unități convenționale (4500 – 9000 lei) sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore aplicată persoanelor fizice care confecționează, vând, răspândesc, dețin și utilizează public atributele și simbolurile general cunoscute în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni. 

Anterior, Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a declarat că „decizia APG privind purtarea panglicii bicolore conține toate aparențele unui act ilegal

Citește și: Sfidare la Comrat // Opinii: Legea votată de APG care permite purtarea panglicii Sf.Gheorghe este ilegală

Marți, 3 mai, legea respectivă a fost promulgată de către bașcanul autonomiei, Irina Vlah.

Detalii: Sfidare la Comrat // Irina Vlah a promulgat legea care permite purtarea panglicii Sfântului Gheorghe în Găgăuzia

(Sursa: Deschide.md)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.