Pe cine a trimis Putin în Mariupolul devastat de bombe ca să-i regizeze o paradă militară pe 9 mai. Dezvăluirile serviciilor secrete ucrainene


Pe cine a trimis Putin în Mariupolul devastat de bombe ca să-i regizeze o paradă militară pe 9 mai. Dezvăluirile serviciilor secrete ucrainene

În ziua de 9 mai, pe care Rusia o consideră așa-zisa ”Zi a Victoriei”, Moscova vrea să organizeze o paradă militară în orașul ucrainean Mariupol, devastat în urma bombardamentelor, iar pentru pregătirea acesteia l-ar fi trimis acolo pe Serghei Kirienko, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Vladimir Putin, conform Direcției de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării, scrie The Kyiev Independent, potrivit Timpul.md.

Serghei Kirienko ar fi ajuns în Mariupol pentru a controla „pregătirile pentru paradă”, precum îndepărtarea de pe străzi a cadavrelor ucrainenilor uciși de trupele ruse, curățarea străzilor centrale de molozul rămas după bombardamente și de munițiile neexplodate.

Serviciul ucrainean de informații mai spune, într-un mesaj pe Telegram, că în pregătirea materialelor de propagandă cu parada care ar urma să fie organizată în Mariupol ar fi implicați și prezentatorul rus de televiziune Vladimir Soloviev, considerat principalul propagandist al Kremlinului, și liderul regiunii separatiste Doneţk, Denis Pușilin.

Cea mai mare sărbătoare publică din Rusia, ”Ziua Victoriei”, are loc în fiecare an la 9 mai pentru a sărbători triumful asupra Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, fiind marcată printr-o paradă militară la Moscova, pe care liderii ruși o urmăresc, în mod tradițional, de lângă mormântul lui Lenin din Piața Roșie.

Oficialii occidentali consideră că în acest an Putin va profita de semnificația simbolică și de valoarea propagandistică a acestei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților – sau ambele.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei în 9 mai, o mișcare care ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei, în condițiile în care eforturile de invazie continuă să dea rateuri, consideră oficialii americani și occidentali, citați de CNN cu referire la Hotnews.ro.

Responsabilii țărilor care ajută Ucraina au început să se concentreze asupra unui scenariu, și anume acela că Putin va declara oficial război Ucrainei pe 9 mai.

Până acum, liderul de la Kremlin, dar și restul oficialilor ruși au insistat în a califica brutalul conflict declanșat în Ucraina drept o „operațiune militară specială”, interzicând efectiv cuvinte precum invazie și război.

Recent, surse occidentale și ucrainene au afirmat că Putin ar putea anunța o „mobilizare generală” a armatei ruse pe 9 mai.

Ministrul britanic al apărării Ben Wallace a afirmat că Putin ar putea face acest anunț, deși Wallace a admis că aceasta este o opinie personală și nu se bazează pe informații.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak a intensificat afirmațiile lui Wallace și a declarat că o mobilizare generală pe 9 mai ar fi în concordanță cu imperativele economice cu care se confruntă Rusia ca urmare a invaziei Ucrainei.

(Sursa articolului: Timpul.md)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.