Un analist britanic dă verdictul: Noile sancțiuni anunțate de UE contra Rusiei sunt de fapt o "jumătate de măsură"!


Un analist britanic dă verdictul: Noile sancțiuni anunțate de UE contra Rusiei sunt de fapt o "jumătate de măsură"!

Șefa Comisiei Europene a anunțat miercuri că Uniunea Europeană va impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, printre care excluderea celei mai mari bănci rusești din SWIFT, respectiv interzicerea completă a importurilor de petrol rusesc. 

Dar va afecta acest lucru modul în care Vladimir Putin își face calculele pentru războiul din Ucraina?

Tyler Kustra, asistent universitar de științe politice la Universitatea din Nottingham, care a studiat sancțiunile economice, a descris noile sancțiuni drept o "jumătate de măsură".

Întreruperea importurilor de petrol rusesc va dura cel puțin șase luni, a menționat Kustra, în timp ce Ungaria și Slovacia vor putea continua să cumpere țiței rusesc până la sfârșitul anului 2023.

"Prin urmare, Putin va vedea sute de milioane de euro pe zi ce vor ajunge în conturile sale bancare. El poate folosi acești bani pentru a finanța acest război costisitor", a explicat Kustra.

Moscova va folosi probabil acest timp pentru a încerca să obțină noi contracte petroliere în Asia, a adăugat acesta. 

Întreruperea importurilor de gaze naturale din Rusia ar arăta "voință politică serioasă de a opri aceste atrocități", a continuat Kustra.

Nu există un consens între statele membre ale UE cu privire la încetarea utilizării gazului natural rusesc - o resursă energetică ce nu a fost încă vizată de sancțiunile UE.

"Rusia are atât de puține locuri în care le-ar putea vinde", a zis Kustra, explicând astfel de ce ar fi o lovitură catastrofală pentru Kremlin interzicerea importurilor de gaze rusești. 

Noile sancțiuni sunt mai dure decât măsurile anterioare, dar "nu merg suficient de departe pentru a pune capăt celui mai grav război din Europa din 1945", a mai precizat acesta. (sursa: BBC)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.