VIDEO. Tudorel Toader, încolțit de Marian „Ceaușescu” la Înalta Curte, unde îl apără pe inculpatul Tăriceanu. Revoluționarul i-a mulțumit că a reușit s-o trimită la pușcărie pe Elena Udrea/ „Ca ministru ați fost varză. Ca avocat sunteți și mai varză!”


VIDEO. Tudorel Toader, încolțit de Marian „Ceaușescu” la Înalta Curte, unde îl apără pe inculpatul Tăriceanu. Revoluționarul i-a mulțumit că a reușit s-o trimită la pușcărie pe Elena Udrea/ „Ca ministru ați fost varză. Ca avocat sunteți și mai varză!”

Controversatul Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției care rămâne în istoria recentă drept „ievaluatorul” fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pe care a și revocat-o abuziv din funcție în 2018, cel mai probabil la ordinul coaliției PSD-ALDE-UDMR aflate atunci în fruntea României, a fost întâmpinat, joi dimineață, în fața sediului Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), de revoluționarul-protestatar Marian „Ceaușescu” care i-a strigat că a fost un ministru „varză, dar ca avocat e și mai varză”. 

„Ceaușescu” a făcut referire la recenta condamnare definitivă la șase ani de închisoare a fugarei penale Elena Udrea, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Fosta „diva” a Cotrocenilor din mandatele lui Traian Băsescu, turnător dovedit la Securitate, a fost reprezentată în instanța de Tudorel Toader, care a încercat să obțină anularea deciziei de condamnare din 2018. La începutul lunii aprilie însă, contestația în anulare formulată de Toader la decizia definitivă de condamnare pronunțată în iunie 2018 în dosarul Gala Bute a fost respinsă, cu majoritate de către completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Detalii AICI

„Vă mulțumim că ați băgat-o în pușcărie pe doamna Elena Udrea. (…) ca ministru ați fost varză. Ca avocat sunteți și mai varză. Vă mulțumim că ați apărat-o pe doamna Udrea și a fost arestată. La fel să se întâmple și cu Tăriceanu. Uitați-l aici pe domnul Tudorel Toader care a fost prost ca ministru al Justiției și e și mai prost ca avocat. A băgat-o în pârnaie pe Udrea. Vă mulțumim pentru ajutor”, i-a strigat „Ceaușescu” fostului „sinistru” al Justiției (cum era „alintat” Toader de cei care acuzau că este sub papuc politic și că reprezintă interesele unor politicieni cu grave probleme penale)

Reamintim că, în mai 2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că România a încălcat drepturile procurorului-șef al DNA, Laura-Codruța Kovesi, prin revocarea din funcție înainte de încheierea mandatului. Decizia din 5 mai 2020 a CEDO a fost luată în unanimitate. CEDO a stabilit că s-au încălcat dreptul la un proces echitabil (Articolul 6 §1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului) și dreptul la libera exprimare (Articolul 10 din aceeași Convenție).  Kovesi, în prezent procuror-șef al Parchetului European, nu a solicitat despăgubiri bănești din partea statului român.


Ajuns ministru al Justiției cu sprijinul ALDE, Tudorel Toader este, în prezent, și avocatul fostului președinte al Senatului din guvernarea PSD-ALDE-UDMR, Călin Popescu Tăriceanu (fost președinte ALDE), în dosarul în care acesta este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale. În decembrie 2021, ÎCCJ a dispus însă achitarea lui Tăriceanu, trimis în judecată de Parchetul General în decembrie 2020, fiind acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta din urmă avea o decizie definitivă în instanţă prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică. În acelaşi dosar a fost achitat şi fostul senator Cristian Marciu. Decizia nu este definitive, o sentință în acest dosar urmând să fie pronunțată zilele acestea.

Tot ÎCCJ a decis, miercuri, că procesul în care Tăriceanu este acuzat de luare de mită poate să înceapă, după ce a respins definitiv contestația acestuia împotriva deciziei de cameră preliminară prin care instanța stabilea validitatea probelor DNA în dosarul în care acesta este acuzat de primirea unei mite de 800.000 de dolari.

Rechizitoriul procurorilor: 

În calitatea menționată (cea de premier), inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton ar fi pretins (în cursul anului 2007) și ar fi primit (în cursul anului 2008), în mod indirect, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță, în schimbul exercitării atribuțiilor sale în așa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei, respectiv hotărârile de guvern nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 și 1451/2008.

Fapta de pretindere a prim-ministrului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu s-ar fi realizat, în perioada aprilie – mai 2007, în mod indirect, prin intermediul unui om de afaceri (trimis în judecată în anul 2019 pentru complicitate la luare de mită), care ar fi solicitat în numele prim-ministrului un comision de 10% din valoarea actelor adiționale/plăților la un contract comercial derulat de compania austriacă, în schimbul adoptării hotărârilor de guvern care urmau să permită acest lucru, conform intereselor companiei.
Fapta de primire de către prim-ministrul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, în cursul anului 2008, în mod indirect, s-ar fi realizat prin două acțiuni de primire (la 07.11.2008 a sumei de 500.000 USD și la 25.11.2008 a sumei de 300.000 USD).
Suma totală de 800.000 USD, reprezentând comisionul plătit de reprezentanții firmei austriece, prin intermediul unor companii offshore, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată unei firme de consultanță.

În vederea confiscării obiectului infracțiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurența sumei de 800.000 USD, echivalent în lei – 3.204.640 lei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.