Caruselul rublei: Moneda rusă a atins cel mai mare nivel față de dolar din ultimii doi ani, însă toate datele arată că această creștere e efemeră


  • ACP
  • May 5, 2022 15:40
  • 2077
Caruselul rublei: Moneda rusă a atins cel mai mare nivel față de dolar din ultimii doi ani, însă toate datele arată că această creștere e efemeră

Chiar în perioada în care Statele Unite și Europa renunță rapid la mărfurile rusești, iar companiile ruse, de stat și private, au de făcut față valurilor succesive de sancțiuni occidentale, rubla a crescut la cel mai mare nivel față de dolar din ultimii doi ani. 

Potrivit Reuters, rubla rusă a atins ieri cel mai ridicat nivel din martie 2020. Tendința optimistă a rublei este în contrast puternic cu situația acesteia de la începutul lunii martie, când moneda rusă a ajuns la un nivel foarte scăzut din cauza unei liste ample de sancțiuni impuse de Statele Unite și aliații săi Rusiei pentru invadarea Ucrainei. 

Rusia a contracarat parte din loviturile aduse sistemului său financiar prin creșterea ratelor dobânzilor, interzicerea vânzării acțiunilor de către străini și cerând plata gazelor în ruble, dar și prin controlul strict al mutării banilor din Rusia și impunând exportatorilor săi care câștigă valută străină să convertească 80% din câștigurile din străinătate în ruble. 

"Eforturile Rusiei de a susține rubla par să funcționeze în ciuda sancțiunilor impuse de țările occidentale care vizează tăierea accesului Kremlinului la resurse externe și paralizarea capacității națiunii de a-și finanța războiul împotriva Ucrainei", a arătat luni compania de brokeraj neozeelandeză BlackBull Markets. 

În ciuda puterii rublei, economia rusă se așteaptă la cea mai semnificativă contracție din aproximativ trei decenii, pe fondul sancțiunilor puternice din partea SUA și a aliaților săi, estimându-se din partea unor agenții guvernamentale ruse că scăderea PIB-ului în acest an va fi în intervalul de la aproximativ 8% până la peste 10%, în timp ce Banca Mondială se așteaptă ca economia Rusiei să se contracte cu 11,2% în 2022. 

Așadar este foarte greu de crezut că rubla va mai rămâne mult la o valoare ridicată în condițiile în care economia rusă, care nu o ducea prea bine nici înainte de invazia din Ucraina, se pregătește pentru o perioadă extraordinar de dificilă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.