Date surprinzătoare despre starea actuală a economiei americane. Raportul Departamentului Muncii din Statele Unite


  • ACP
  • May 6, 2022 20:41
  • 1710
Date surprinzătoare despre starea actuală a economiei americane. Raportul Departamentului Muncii din Statele Unite

Economia americană dă semne că merge nesperat de bine în ciuda situației internaționale deloc favorabile și a problemelor interne din Statele Unite. 

Astfel, șomajul se păstrează la 3,6%, cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol, deși companiile americane au avut de făcut față celei mai mari inflații din ultimii 40 de ani, costurilor mari ale împrumuturilor, problemelor generale cu aprovizionarea și efectelor războiului din Ucraina. 

Conform raportului privind locurile de muncă publicat, vineri, de Departamentul Muncii, angajatorii americani au adăugat 428.000 de locuri de muncă în aprilie, menținând media lunară de peste 400.000 de locuri de muncă din ultimele 12 luni, ceea ce a ținut șomajul la cote foarte scăzute

Raportul Departamentului Muncii a prezentat și alte date care demonstrează că piața muncii este acum în plină expansiune, arătând că numai 1,38 milioane de americani primesc ajutoare tradiționale de șomaj, cei mai puțini din 1970, economia având în acest moment, în medie, două locuri de muncă disponibile pentru fiecare șomer. 

De asemenea, un număr record de 4,5 milioane de americani și-au părăsit locurile de muncă în martie, încrezători că ar putea găsi oportunități mai bune în altă parte. 

În același timp, mai multe domenii ale economiei americane au cunoscut încetiniri din cauza lipsei de angajați, ceea ce a obligat companiile să crească salariile pentru a încerca să atragă candidați pentru posturile libere și să-și păstreze angajații existenți, însă aceste creșteri nu au putut ține pasul cu creșterea prețurilor de consum. 

Dar perioada aceasta ar putea însă să nu mai dureze prea mult, deoarece Rezerva Federală și-a majorat săptămâna aceasta dobânda cheie cu jumătate de punct procentual – cea mai agresivă mișcare din 2000 – și a semnalat noi creșteri mari ale ratelor, ceea ce va face din ce în ce mai costisitor pentru consumatori și firme să se împrumute, să cheltuiască și să angajeze – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.