Europarlamentarul Vlad Gheorghe despre ticăloșia liberalo-pesedistă în criza refugiaților ucraineni. Autoritățile nu fac mai nimic, dar bagă capul în pozele importante / „Autorităţile au refuzat colaborarea şi câteodată chiar ne-au încurcat”/ „Dacă nu erau voluntarii şi asociaţiile, am fi avut o problemă umanitară uriaşă în România”


Europarlamentarul Vlad Gheorghe despre ticăloșia liberalo-pesedistă în criza refugiaților ucraineni. Autoritățile nu fac mai nimic, dar bagă capul în pozele importante / „Autorităţile au refuzat colaborarea şi câteodată chiar ne-au încurcat”/ „Dacă nu erau voluntarii şi asociaţiile, am fi avut o problemă umanitară uriaşă în România”

Europarlamentarul Vlad Gheorghe (USR), fondatorul celui mai mare grup umanitar de pe Facebook, din Europa, „Uniți pentru Ucraina”, dedicat mai ales găsirii de soluții pentru refugiații ucraineni, acuză, într-un interviu pentru News.ro, indolența prelungită a autorităților în criza refugiaților, precizând că „dacă nu erau voluntarii şi asociaţiile, am fi avut o problemă umanitară uriaşă în România. Repet, autorităţile nu au fost nicăieri. După o săptămână, Raed Arafat a ieşit să zică că avem de toate”.

Întrebat de News.ro dacă are ceva să reproșeze autorităților în criza refugiaților, Vlad Gheorghe a răspuns: „Absolut tot. Autorităţile din România nu au fost nicăieri şi nici acum nu fac mare lucru. Să spunem foarte clar. În prima săptămână, nu au fost la graniţă. Au apărut după o săptămână, când deja lucrurile se cam stabilizaseră datorită ONG-urilor. Dacă nu erau voluntarii şi asociaţiile, am fi avut o problemă umanitară uriaşă în România. Repet, autorităţile nu au fost nicăieri. După o săptămână, Raed Arafat a ieşit să zică că avem de toate. (…)

ONG-urile au preluat atribuţiile statului. Asta înseamnă colaborare în viziunea statului român. Pot să vă spun, tot din experienţa personală, că în afară de vama de la Isaccea, unde oamenii au fost absolut fenomenali şi super cooperativi, nu am putut colabora cu nicio graniţă cum trebuie. Autorităţile au refuzat colaborarea şi câteodată chiar ne-au încurcat, doar pentru că nu eram autorităţi. Iar dacă facem comparaţii între politicieni, Maia Sandu a fost din prima zi la vamă. Klaus Iohannis a venit în ziua a zecea, când lucrurile erau deja lămurite. Bineînţeles că nu preşedintele trebuie să se ocupe de organizare, dar preşedintele dă un exemplu şi împinge prin exemplul său societatea. Tu, când vii în ziua a zecea, faci o vizită, trei poze şi ai plecat... Repet, hai să comparăm cu vecinii, cu Maia Sandu, care a fost acolo din secunda unu. Aşa se face!”.

Vlad Gheorghe a înființat grupul „Uniți pentru Ucraina” în 11 februarie, deci cu aproape două săptămâni înainte de invazia rusă din Ucraina (24 februarie). El spune acum că a fost convins că Vladimir Putin va ataca Ucraina, lucru care însă nu se va întâmpla în cazul. Republicii Moldova. „Eu consider că, în acest moment, ruşii nu au capacitatea militară să atace Republica Moldova, din punct de vedere strategic. Suferă atât de multe pierderi, s-au întins atât de mult şi atât de prost pe frontul ucrainean, încât nu cred că mai au acum capacitatea militară să atace Republica Molodva. În schimb, trebuie să fim pregătiţi în continuare să ajutăm, iar moldovenii au nevoie de mult mai mult ajutor decât primesc acum, inclusiv de la Uniunea Europeană”, a mai precizat Gheorghe pentru news.ro.

Afirmațiile tăioase ale europarlamentarului USR cu privire la indolența autorităților au venit chiar în contextul în care prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, a vizitat alături de Carmen Iohannis, soția președintelui Klaus Iohannis,  Şcoala Gimnazială "Uruguay" din Sectorul 1 al Capitalei, care găzduieşte elevi ucraineni refugiaţi. Doamna Biden le-a mulțumit românilor pentru găzduirea și primirea călduroasă făcute ucrainenilor, în vreme ce doamna Iohannis a părut că ar fi implicată în proiectele de suport pentru cei alungați de război din casele și țara lor. În realitate însă, doamna Iohannis nu are niciun proiect sau demers public de sprijinire a acestora, iar Școala „Uruguay” este, de fapt, un proiect al primarului de la Sectorul 1, Clotide Armand care însă a fost „retrasă” de pe lista participanților la evenimentul organizat pentru prima doamna a SUA.

 

Clotilde Armand a făcut public această situație pe pagina sa oficială de Facebook: 

„M-am bucurat să văd că Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii - Jill Biden și Prima Doamna a României - Carmen Iohannis au vizitat Şcoala Gimnazială "Uruguay" din Sectorul 1 al Capitalei. Şcoala Gimnazială "Uruguay" este un proiect la care țin mult și pentru care am muncit mult. Un proiect pe care l-am propus săptămâna aceasta la vot în ședința de Consiliu Local și care a trecut cu unanimitate de voturi. Peste 150 de elevi din Ucraina își vor desfășura orele de curs într-un spațiu special amenajat cu profesori de origine ucraineană sau în sistem online cu școli din Ucraina. 

PS:

Am fost anunțată în ultimul moment că am fost retrasă de pe lista de invitați participanți la evenimentul de astăzi cu toate că această școală este proiectul Primăriei Sectorului 1. Motivul?! Vă las pe voi să-l ghiciți. Eu n-am primit nici o lămurire. Sunt multe lucruri care nu se văd în spatele acestei vizite. Și din păcate din cauza unor orgolii politice ale unor persoane din vârful Statului Român este destul de frustrant să vezi cum munca ta și a echipei tale este atribuită unor personaje care n-au pus umărul deloc la acest proiect. Au venit unii politicieni să-și băga capul în poză. Nimic consistent. 

Pentru cine nu știe: acest proiect educațional este finanțat integral de la bugetul local al Sectorului 1 și creat de Primăria Sectorului 1. Astăzi a fost deturnat de niște politicieni care n-au făcut nimic să ne sprijine. Dimpotrivă. Aș fi preferat să-i văd pe aceștia mai aproape de refugiații din Ucraina și de nevoile elevilor în tot timpul anului. Cu smerenie, cu modestie. Lăsând PR-ul de prost gust la o parte. Poate vom reuși să înțelegem că suferința unui război trebuie să nască mai multă implicare și empatie față de semeni fără să ne mândrim de binele făcut, poate vom realiza că nu mai trebuie politizată educația. Doar ÎMPREUNĂ vom reuși să progresăm spre binele comunității noastre.”

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.