Cele mai recente date furnizate de FAO: Prețurile alimentelor au scăzut, în medie, la nivel mondial, în pofida celor mai sumbre previziuni venite din partea multor politicieni occidentali și a presei


  • ACP
  • May 9, 2022 15:22
  • 1043
Cele mai recente date furnizate de FAO: Prețurile alimentelor au scăzut, în medie, la nivel mondial, în pofida celor mai sumbre previziuni venite din partea multor politicieni occidentali și a presei

Una din cele mai mari temeri legate de efectele invaziei armatei ruse în Ucraina a fost și a rămas în bună parte posibila criză alimentară ce ar putea fi declanșată într-un timp relativ scurt de oprirea importurilor din Ucraina și Rusia, ceea ce ar produce o penurie gravă de produse agricole la nivel mondial și o creștere necontrolată a prețurilor alimentelor în toată lumea. 

Numai că în ciuda previziunilor sumbre, după creșterile masive de prețuri din martie produse de șocul începerii războiului din Ucraina, media prețurilor mărfurilor alimentare la nivel mondial a scăzut în aprilie, conform datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui coș de mărfuri alimentare comercializate în mod obișnuit, a fost în medie de 158,5 puncte în aprilie 2022, în scădere cu 0,8% față de maximul istoric atins în martie. Indicele prețurilor la cereale a scăzut cu 0,7 puncte în aprilie, după o scădere cu 3,0% a prețurilor mondiale la porumb, care a tras în jos media prețurilor cerealelor, chiar dacă prețul internațional al grâului a crescut în continuare cu 0,2%. Creșterea prețului grâului în aprilie a fost destul de moderată în condițiile războiului din Ucraina și a îngrijorărilor privind starea culturilor din Statele Unite, datorită exporturilor mult mai mari decât era de așteptat din Rusia, dar și a exporturilor de grâu din India. 

De asemenea, indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 5,7% în aprilie, reducându-se cu aproape o treime față de creșterea înregistrată în martie, chiar dacă Indonezia a anunțat în ultima parte a lunii trecute că își va restricționa exporturile de ulei de palmier. 

Economistul șef al FAO, Máximo Torero Cullen, a declarat că "scăderea mică a indicelui este o ușurare binevenită, în special pentru țările cu venituri mici și cu deficit de alimente, dar prețurile alimentelor rămân totuși aproape de maximele lor recente, reflectând strângerea persistentă a pieței și ridicând o provocare pentru securitatea alimentară globală pentru cei mai vulnerabili".

Tendința de scădere a preturilor la produsele agricole arată că, în ciuda problemelor produse de războiul din Ucraina și, foarte important, a inflației foarte mari, predicțiile privind o criză alimentară majoră în cea mai mare parte a lumii, inclusiv în Occident, nu au prea multa legătură cu realitatea, chiar dacă au fost făcute de le cele mai înalte tribune politice ori de presă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.