"Suntem printre puținele state care au acest avantaj!". Rareș Bogdan scoate în relief atuurile României pe fondul crizei generate de războiul din Ucraina


"Suntem printre puținele state care au acest avantaj!". Rareș Bogdan scoate în relief atuurile României pe fondul crizei generate de războiul din Ucraina

Într-un amplu interviu acordat luni pentru Hotnews, Rareș Bogdan, lider al delegației eurodeputaților români din grupul PPE, a subliniat, printre altele, avantajele pe care România le are din punct de vedere energetic, dar nu numai, pe fondul războiului din Ucraina și în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să se decupleze de energia rusească. 

"România, din cele 27 de țări ale UE, e printre ultimele 3 țări ca dependență de gazul rusesc. Avem o dependență de sub 9%, media e de 7% și putem oricând renunța la gazul rusesc și folosi gazul din interior plus gazul lichefiat pe care-l vom lua din Azerbaidjan și Qatar pe terminalele din Turcia și pe magistralele care traversează Bulgaria. De asemenea, mai avem un avantaj pe care noi îl uităm, ne amintim de el din istorie și de câmpurile petroliere de la Ploiești, dar uităm că totuși 35% din petrolul pe care România îl procesează în cele 2 rafinării este din extracție internă. Suntem printre puținele state care au acest avantaj. Noi nu luăm de la ruși decât 30% din petrolul pe care-l procesăm, iar restul de 35% îl luăm de la Kazakhstan. E un avantaj fantastic. La nivel de energie electrică avem de asemenea aceste avantaje. Și mai avem două avantaje, despre care nu am vorbit până acum și nu ne-am dat seama de ele: cereale. Europa, peste 50% din totalul cerealelor consumate anual, le lua din Ucraina și Rusia. Astăzi, gândiți-vă că noi avem o supraproducție de cereale. Noi consumăm între 12 și 14 milioane de tone și producem în jur de 22-23 de milioane de tone. La începutul războiului aveam în silozuri 31 de milioane de tone de cereale. Suntem cei care exportă cereale. Sper să o facem și ca produs finit. Avem și 7 fabrici funcționale de ulei de floarea soarelui. În Germania e o problemă cu achiziția de ulei, în România nu. 80% din totalul uleiului de floarea soarelui de pe teritoriul Europei comune venea din Ucraina. Și mai spun ceva, că de la începutul războiului România avea în portul Constanța în jur de 5400 de containere descărcate zilnic. Astăzi, România descarcă zilnic între 14.000 și 17.000 de containere pe fondul închiderii porturilor din Odesa, la Marea Neagră. Tot România e țara care în contextul complicat regional e furnizor de stabilitate și securitate", a explicat eurodeputatul PNL. 

Pe de altă parte, Rareș Bogdan a trecut în revistă câteva probleme cu care se confruntă România din cauza războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. 

"Avem și probleme. Dacă vorbim de construcții, de autostrăzi mari, noi luam de aproape jumătate de miliard de euro fier beton din Ucraina, inclusiv de la Azovstal. Astăzi acel fier beton nu-l mai avem la dispoziție. Rușii, cu largul concurs al autorităților române, ne-au pus la pământ cele 5 fabrici pe care le avem pe teritoriul României, iar noi luăm practic fierul beton de peste 1 miliard de la ucraineni, de la transnistreni - moldovenii din Tiraspol, dar fabrica e controlată de etnicii ruși - și din Turcia. Noi nu avem producție internă. Deci vorbim de 1 miliard de euro pentru tot ceea ce înseamnă construcții civile și industriale. De asemenea, mai avem o problemă. Cele 5 fabrici de îngrășăminte chimice pe care le aveam la dispoziție, la un moment dat am avut 8, dar după 1990 am avut 5 funcționale, sunt acum toate închise și urmează să se redeschidă Azomureș. Restul sunt toate la pământ, iar noi luam peste 60% din îngrășămintele chimice din Ucraina. Ucraina s-a dovedit un furnizor extrem de serios", a precizat europarlamentarul liberal. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.