Oficial: Boris Johnson anunță că Marea Britanie va sprijini militar Suedia și Finlanda indiferent de decizia celor 2 țări în legătură cu aderarea la NATO. Garanțiile de securitate care zguduie Kremlinul


Oficial: Boris Johnson anunță că Marea Britanie va sprijini militar Suedia și Finlanda indiferent de decizia celor 2 țări în legătură cu aderarea la NATO. Garanțiile de securitate care zguduie Kremlinul

Premierul britanic Boris Johnson a încheiat astăzi un acord esențial cu premierul suedez Magdalena Andersson prin care Suedia primește garanții de securitate că va fi apărată militar de Marea Britanie în perioada de tranziție dintre aplicarea pentru aderarea la NATO și aderarea propriu-zisă. Marea Britanie are o abordare similară și în cazul Finlandei, care la rândul ei e așteptată să decidă zilele viitoare dacă va merge sau nu pe calea aderării la NATO. 

Marea Britanie va sprijini orice va decide Suedia cu privire la aderarea la NATO, a precizat Boris Johnson la conferința de presă comună cu premierul suedez, Magdalena Andersson.

Premierul Marii Britanii spune că pactul cu Suedia de asigurare a securității este o chestiune separată de viitoarea relație a statului suedez cu NATO.

"Ceea ce spunem cu tărie este că, în cazul unui dezastru sau al unui atac asupra Suediei, atunci Regatul Unit ar veni în asistența Suediei cu orice i-ar cere Suedia", a declarat Boris Johnson. 

"Cred că e o chestiunea separată, cea referitoare la NATO, pe care cred că Suedia o va aborda în următoarele câteva zile", a completat acesta. 

Nu este atribuția mea să comentez, cu excepția, desigur, să spun că sunt sigur că Regatul Unit va sprijini orice cale de acțiune pe care Suedia decide să o urmeze, a mai spus premierul britanic. 

Prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, s-a adresat reporterilor în legătură cu declarația politică bilaterală de solidaritate semnată de ea și Boris Johnson.

Andersson a precizat că ea și premierul Marii Britanii "au convenit să facă față împreună provocărilor în pace, criză și conflict", adăugând: "Dacă oricare dintre țări ar suferi un dezastru sau un atac, Regatul Unit și Suedia se vor ajuta reciproc printr-o varietate de moduri. Sprijinul ar fi acordat la cererea țării afectate și poate include resurse militare. Acordul servește unui 'scop crucial', indiferent de alegerile pe care le va face Suedia în ceea ce privește aderarea la NATO".

Boris Johnson a promis că Marea Britanie va oferi sprijin în cazul în care Suedia va fi atacată

Întrebat ce ar face Marea Britanie dacă Suedia ar fi atacată, Johnson a răspuns că, atunci când "s-ar confrunta cu o amenințare evidentă la adresa democrațiilor liberale", ambele țări s-ar "sprijini reciproc", fie în cazul unui dezastru, fie în cazul unui atac militar.

Ceea ce spunem astăzi este că, la cererea celeilalte părți, vom veni în asistența celeilalte părți, a mai zis acesta. 

Johnson a menționat că pactul este un "pas important înainte" pentru relația dintre Suedia și Marea Britanie, adăugând: "Acesta este un acord pe care împreună intenționăm să îl construim. Fie că este vorba de partajarea activității de intelligence sau de cooperarea pentru combaterea atacurilor cibernetice. Fie că lucrăm împreună în apărare, achiziții sau facem mai multe exerciții comune împreună".

"Războiul din Ucraina ne obligă pe toți să luăm decizii dificile, dar națiunile suverane trebuie să fie libere să ia acele decizii fără teama unor amenințări că vor exista repercusiuni", a zis Boris Johnson. 

"Cel mai important, acesta este un acord care consacră valorile la care atât Suedia, cât și Marea Britanie țin și pe care nu vom ezita să le apărăm", a completat acesta. 

"Multe carcase de tancuri rusești” care sunt împrăștiate pe străzile Ucrainei sunt "mulțumită NLAW-urilor dezvoltate în Suedia și construite în Marea Britanie", care demonstrează cât de eficientă poate fi cooperarea, a mai zis Johnson. (sursa: The Guardian)

Asigurările reciproce de securitate pe care Boris Johnson le oferă Suediei și Finlandei arată cum se schimbă forma apărării europene. Ambele țări iau în considerare aderarea la NATO. Și Marea Britanie le oferă sprijin militar.

Aceasta nu este un fel de garanție legală și automată de securitate precum cea pe care membrii NATO o oferă reciproc. În schimb, este o declarație politică potrivit căreia Regatul Unit va veni în ajutorul forțelor armate ale ambelor țări dacă acestea sunt atacate.

Premierul insistă că acesta este un angajament pe termen lung. Dar sprijinul Marii Britanii ar putea fi crucial în lunile următoare dacă Suedia și Finlanda solicită aderarea la NATO, întrucât ar putea exista o perioadă dificilă între aplicare și aderare, care poate dura câteva luni, când niciuna dintre țări nu se bucură încă de garanția de securitate deplină pe care o poate oferi alianța occidentală. (sursa: BBC

Ca răspuns la vizita de astăzi a lui Boris Johnson în Suedia și Finlanda, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia urmărește îndeaproape orice poate afecta configurația NATO la granițele sale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.