Președintele Lituaniei spune că Macron ar trebui să întrebe Ucraina înainte de a face propuneri precum înființarea unei comunități europene paralele cu UE


Președintele Lituaniei spune că Macron ar trebui să întrebe Ucraina înainte de a face propuneri precum înființarea unei comunități europene paralele cu UE

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a comentat oferta omologului său francez de a crea un nou format de cooperare pentru implicarea țărilor care nu fac parte din Uniunea Europeană, precum Ucraina și Marea Britanie.

Nausėda a recunoscut că declarația lui Macron potrivit căreia aderarea Ucrainei la UE ar putea dura mai mulți ani reflectă realitatea procesului de negocieri. Cu toate acestea, Nauseda este îngrijorat de faptul că președintele francez ar putea trimite un semnal de nepregătire a UE de a acorda Ucrainei statutul de candidat în luna iunie.

"Deși salut ideile uniunilor politice paralele, am impresia că aceasta este o încercare de a ascunde o lipsă vădită de voință politică cu privire la statutul de candidat. Și asta nu este deloc bine", a menționat Nausėda, adăugând: "Cred că înainte de a prezenta astfel de propuneri, este mai întâi necesar să întrebăm Ucraina cu privire la ele și dacă corespund așteptărilor sale".

Președintele lituanian consideră că este important ca în iunie să se acorde Ucrainei statutul de candidat.

Reiterăm că președintele francez Emmanuel Macron s-a oferit să creeze un nou format pentru consolidarea cooperării cu țările din afara UE, în special Ucraina.

Macron a precizat că, inclusiv în condițiile în care Kievul ar primi statutul de candidat în iunie, va dura totuși ani, chiar decenii, pentru ca Ucraina să adere la UE. În consecință, el a declarat că ar avea sens să se creeze o nouă grupare, mai puțin formală, de țări care au o gândire similară, care să implice inclusiv Regatul Unit, care a ieșit din Uniunea Europeană. 

Pe 9 mai, Ucraina a completat a doua parte a chestionarului, unul dintre pașii-cheie în aderarea la UE. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.