America nu a uitat tragedia sirienilor – Washingtonul a aprobat un ajutor masiv pentru nordul Siriei dar se lovește de refuzul Rusiei, care condiționează trimiterea acestora de aprobarea Damascului


  • ACP
  • May 11, 2022 18:43
  • 1477
America nu a uitat tragedia sirienilor – Washingtonul a aprobat un ajutor masiv pentru nordul Siriei dar se lovește de refuzul Rusiei, care condiționează trimiterea acestora de aprobarea Damascului

Washingtonul a anunțat, marți, că va acorda peste 800 milioane dolari pentru ajutorarea zonelor din nord vestul Siriei care sunt în pericol să traverseze o penurie foarte gravă de alimente, medicamente și alte produse de bază. 

Banii vor fi dați în fondul Organizației Națiunilor Unite constituit pentru ajutorarea sirienilor, iar Consiliul de Securitate al ONU va trebui ca, până pe 10 iulie, să reautorizeze rezoluția din 2014 care a permis agențiilor ONU și partenerilor lor să trimită alimente, medicamente și alte bunuri în zonele din Siria deținute de opoziție, fără permisiunea guvernului de la Damasc. 

Singurul obstacol ce va trebui depășit pentru trimiterea ajutoarelor este opoziția exprimată de Rusia în Consiliul de Securitate, care a susținut și susține că mecanismul de ajutor încalcă suveranitatea Siriei, fapt pentru care au fost închise pentru operațiunile ONU patru puncte oficiale de trecere a frontierei din Turcia, Iordania și Irak, în momentul de față putând fi folosit oficial un singur punct de trecere, la Bab al-Hawa, de la granița dintre Siria și Turcia. 

În continuare, Rusia dorește și închiderea ultimului punct de trecere, indicând deja că se va opune reînnoirii rezoluției în această vară, ceea ce impune Statelor Unite și partenerilor săi să găsească mijloace alternative de acordare a ajutorului atat de necesar. 

Siria se află într-o situație absolut catastrofală după 11 ani de război civil, 90% din populația să trăind în sărăcie iar aproximativ o treime din copiii sirieni fiind subnutriți cronic. Pe lângă situația deja tragică din Siria, de la începutul invaziei ruse în Ucraina prețurile alimentelor au crescut la cel mai ridicat nivel din 2013, iar posibilitatea că ele să înceapă să lipsească din ce în ce mai mult este foarte mare, dacă nu se găsesc posibilități de trimitere a ajutoarelor plătite de Washington.

Rusia are și susținerea Chinei comuniste în blocarea rezoluției ce permite ONU să trimită alimentele și celelalte produse în nordul Siriei, adică practic în acțiunea de a înfometa acea parte a țării distruse de lungul război civil, ceea ce nu e tocmai surprinzător.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.