În căutarea lui Valeriu Gafencu, ”Sfântul închisorilor”. O nouă campanie arheologică la Târgu Ocna pentru recuperarea rămășițelor pământești ale deținuților politici morți în penitenciarul din localitate


În căutarea lui Valeriu Gafencu, ”Sfântul închisorilor”. O nouă campanie arheologică la Târgu Ocna pentru recuperarea rămășițelor pământești ale deținuților politici morți în penitenciarul din localitate

Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) în colaborare cu Fundația Doina Cornea și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj organizează cea de-a șaptea campanie arheologică la Târgu Ocna pentru căutarea și recuperarea rămășițelor pământești ale deținuților politici morți în penitenciarul din localitate. Colectivul de arheologi este condus de istoricul și arheologul Gheorghe Petrov

Amintim că, în urma unor chinuri martirice, la Târgu Ocna a trecut la Domnul și Valeriu Gafencu, supranumit ”Sfântul închisorilor”. Poate că de data aceasta arheologii îi vor găsi rămășițele. 

Podul.ro vă prezintă în integralitate comunicatul emis de AFDPR:  

”București, 11 mai 2022. Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România (AFDPR) împreună cu Fundația Doina Cornea și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj (MNIT), organizează în colaborare cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cea de-a șaptea campanie de investigații arheologice la Târgu Ocna. Acțiunea continuă căutările pentru recuperarea și identificarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în penitenciarul din localitate.

Cercetările vor începe în ziua de 16 mai 2022 și se vor desfășura în zona cimitirului parohial aflat lângă biserica ortodoxă cu hramul „Sfinții Împărați”, situată lângă penitenciar. Acestea vor fi efectuate de un colectiv de arheologi, specializat în astfel de intervenții, condus de d-nul Gheorghe Petrov de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj. 

Cazul deținuților politici morți în acest penitenciar și a locurilor unde au fost înhumați face obiectul unui dosar de cercetare penală aflat în lucru la Secția Militară din cadrul Parchetului General. Acţiunea se desfășoară cu acordul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, fiind sprijinită de Primăria orașului Târgu Ocna și Parohia „Sfinții Împărați”. Finanțarea activităților este asigurată din donații particulare prin intermediul Fundației Doina Cornea.

AFDPR face un apel către acei urmași ai victimelor decedate în penitenciarul din Târgu Ocna, care nu au fost încă identificați și contactați, pentru a intra în legătură directă cu responsabilul acțiunii, d-nul Gheorghe Petrov (tel. 0744516108), în vederea îndeplinirii formalităților necesare pentru raportarea acestora către autoritățile care au în sarcină stabilirea identității osemintelor recuperate”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.