Arest și amendă pentru două rusoaice care au împărțit flori în haine galben – albastre. O a treia, ridicată pentru că a legat o panglică de un stâlp


Arest și amendă pentru două rusoaice care au împărțit flori în haine galben – albastre. O a treia, ridicată pentru că a legat o panglică de un stâlp

O instanță din orașul rus Belgorod a considerat că două surori care s-au prezentat în haine galbene și albastre pe stradă și au împărțit flori trecătorilor, au organizat de fapt un pichet de protest împotriva invaziei rusești din Ucrian. Fiecare dintre fete a fost amendată cu 15 mii de ruble.

Pe 11 mai, judecătorul Tribunalului Oktyabrsky, Veronika Zenchenko , a amendat-o pe Nadezhda Rossinskaya , iar mai devreme, pe 29 aprilie, o decizie similară a fost luată în aceeași instanță împotriva Elenei Egorova .

Autoritățile au decis să le pedepsească pe Elena și Nadejda după ce acestea au mers în Piața Catedralei a centrului regional pe 20 martie cu mai multe ghivece de aloe și un afiș explicativ cu mesajul ”Aloe în dar”, îmbrăcate în haine galbene și albastre.

În timpul distribuirii de flori, Rossinskaya și Yegorova au fost abordate mai întâi de membrii Gărzii Naționale, iar apoi de doi bărbați în civil care le-au rupt afișul și le-au ridicat pe cele două. Când au cerut ajutor, Gărzile Ruse au spus că bărbații care s-au apropiat sunt ofițeri de poliție. Cu toate acestea, respectivii nu și-au arătat legitimațiile și nici nu s-au prezentat.

În timpul detenției care a urmat până la judecarea cauzei, Rossinskaya s-a îmbolnăvit iar starea sa a necesitat intervenția unei ambulanțe. Fetele au fost duse la secție și li s-au întocmit procese verbale de contravenție. Protocolul și raportul indică faptul că Nadejda și Elena au luat parte la un pichet de protest. Potrivit documentului, în mâinile participantelor la acțiune a existat un afiș cu textul „Aloe în dar!”.

În instanță, avocații celor două fete au încercat să clarifice cu poliția cum o operațiune de împărțire a unor flori ar putea fi echivalată cu un pichet. Polițistul Maxim Kamenev a răspuns că hainele galben-albastre și distribuirea de flori pe piață evocă asocieri cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, așa că „după combinația de semne ale acțiunilor fetelor, totul poate fi considerat un pichet.”

În final, fiecare dintre fete a fost amendată cu 15 mii de ruble.

În mod similar, Poliția din Petersburg a reținut o fată pentru simplul fapt de a fi legat o panglică de un stâlp, acuzând-o de discreditarea armatei ruse, forțele de securitate escaladând fereastra unei alte femei din Sankt Petersburg, din cauza faptului că aceasta fusese denunțată că ascultă știri audio referitoare la atrocitățile comise de trupele ruse în Ucraina.

În prima situație, Tatyana Levicheva a fost acuzată și de huliganism, fiind reținută la secție o noapte întreagă pentru legarea de stâlp a unei panglici verzi, care este considerată în Rusia un fel de simbol al mișcării anti-război.

În cel de-al doilea caz, polițiștii au escaladat balconul rusoaicei care asculta știrile independente de frontul ucrainean, i-au cerut imperativ să le asigure accesul în locuință folosind sintagma ”Deschide, cățea nazistă!”, și au ridicat-o pentru a fi acuzată oficial, totul petrecându-se după denunțul făcut de vecinii femeii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.