IADUL PE PĂMÂNT! Rușii atacă supraviețuitorii din Azovstal folosind bombe incendiare, cu fosfor!


IADUL PE PĂMÂNT! Rușii atacă supraviețuitorii din Azovstal folosind bombe incendiare, cu fosfor!

Piotr Andryushchenko, un consilier al primarului din Mariupol, a declarat că armata rusă a aruncat noaptea trecută pentru prima dată, asupra combinatului Azovstal din Mariupol, bombe incendiare sau bombe cu fosfor, interzise de legislația internațională. Ministerul Apărării al Federației Ruse nu confirmă, ca de obicei, această informație.

Consilierul primarului a descris în mod dramatic efectele acestui gen de muniție folosit de invadatorii rușii. „Invadatorii înșiși susțin că au fost folosite obuze incendiare 9M22S cu straturi de termită. Temperatura de ardere este de aproximativ 2-2,5 mii de grade Celsius. Focul este aproape imposibil de oprit. Iadul a coborât pe pământ, la Azovstal”, a scris Pyotr Andryushchenko într-o postare pe canalul său de Telegram.

Folosirea bombelor cu fosfor are un efect devastator asupra oamenilor, care pot suferi arsuri, sufocări și chiar moarte. Bombele cu fosfor sunt arme incendiare și extrem de periculoase pentru oameni. Odată ce ating pielea, particulele de fosfor încep să o „devoreze”, până străbat osul. De asemenea, acestea ajung în sânge prin răni și afectează rinichii, inima și alte organe vitale. Iar dacă nu este complet înlăturat, fosforul se aprinde din nou, când are acces la oxigen. Anume de aceea, folosirea bombelor cu fosfor este categoric interzisă în localități sau în apropierea acestora, dar sunt permise pe câmpul de luptă pentru a bulversa inamicii.

Utilizarea fosforului nu este ceva nou, însă este interzisă în mediul urban. În unele cazuri, această interdicție nu este respectată. De regulă, este folosit pentru a elimina punctele de rezistență. Au fost folosite împotriva civililor în Liban, Irak și numai, însă duce și la efecte diplomatico-politice, adică eventuala denunțare a crimelor de război.

Armata rusă continuă să atace uzina de la Mariupol, unde militarii ucraineni sunt blocați de săptămâni în șir. Cu o zi înainte, reprezentanții regimentului Azov au raportat că Forțele Armate Ruse atacau apărarea combinatului cu lovituri de artilerie și încercau chiar câteva incursiuni de blindate, însoțite de efective sporite de infanterie.

Forțele ucrainene continuă să respingă atacurile invadatorilor, însă situația lor se înrăutățește de la o oră la alta. Au rămas fără apă, alimente și medicamente. Starea de sănătate a răniților, care de altfel au ajuns să fie operați fără anestezie sau tratament specific, se degradează în mod continuu, potrivit Primăriei din Mariupol. În subteranele fabricii se mai află aproximativ 600 de soldați ai Forțelor Armate ale Ucrainei, mulți dintre ei cu răni grave.

Primarul orașului, Vadim Boychenko, a cerut ONU să organizeze evacuarea militarilor prin metoda „extracției”, adică mutarea lor într-o țară terță. Turcia s-a oferit voluntar să ajute. Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al președintelui și consilierul politic Ibrahim Kalin a declarat că Recep Tayyip Erdogan i-a oferit omologului său ucrainean Vladimir Zelensky posibilitatea să folosească flota turcă pentru a transporta soldații răniți din încercuire la Istanbul. Propunerea a fost făcută pentru prima dată acum două săptămâni, dar rămâne relevantă.

Rudele soldaților ucraineni au cerut ajutor pentru evacuare și președintelui chinez Xi Jinping. Anna Ivleeva, soția unui pușcaș marin ucrainean, a explicat: ”China este un partener economic important al Rusiei, așa că Vladimir Putin îl poate asculta pe șeful RPC”.

Rusia nu a fost încă de acord să permită armatei ucrainene să părăsească Azovstal, iar opțiunea oferită de invadatori, aceea de a se preda, este exclusă de luptătorii înșiși.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.