VIDEO: Rușii dau foc birourilor de recrutare înființate de Kremlin în diverse orașe ale Federației


VIDEO: Rușii dau foc birourilor de recrutare înființate de Kremlin în diverse orașe ale Federației

Dincolo de restricțiile instaurate prin legislația dictatorială impusă de Vladimir Putin, în privința reacției publice față de invazia din Ucraina, rușii își manifestă tot mai des și tot mai violent dezaprobarea față de așa numita ”operațiune specială” și în legătură eforturile autorităților de a obține noi recruți pentru trupele invadatoare decimate. În ultimele trei zile, în regiunile Volgograd, Ryazan și Rostov au avut loc trei tentative de incendiere a spațiilor care găzduiesc birouri militare de înregistrare și înrolare.

Astfel, în data de 13 mai, în Gukovo, regiunea Rostov, o persoană neidentificată a încercat să dea foc biroului de înrolare militară, informația fiind oferită de siteurile rusești de știri Donday și 161.ru. Potrivit informațiilor din presă, în jurul orei 2 a dimineții, o persoană necunoscută în haine negre a aruncat un cocktail Molotov în clădirea biroului de înregistrare și înrolare militară de pe strada Krasnaya Gorka și a fugit. Nu a avut loc un incendiu de amploare – focul fiind stins în timp util de către angajații biroului de înmatriculare și înrolare militară.

De asemenea, câteva ore mai târziu, în noaptea de 14 mai, în orașul Pronsk din regiunea Ryazan, mai multe persoane neidentificate au spart geamul biroului de înrolare militară și au încercat să dea foc ușii de la intrarea în obiectiv. La fel ca și la Gukovo, incendiul a fost stins înainte de a cuprinde întreaga incintă, iar ușa și fereastra avariate au fost înlocuite chiar a doua zi. Față de cele petrecute s-a deschis dosar penal pentru distrugerea sau deteriorarea bunurilor aparținând altei persoane (articolul 167 din Codul penal).

În cel de-al treilea caz, publicația „Notebook Volgograd” a relatat despre incendierea biroului militar de înregistrare și înrolare din cartierul sovietic al orașului Volgograd, în noaptea de 15 mai. Serviciul de presă al Ministerului Situațiilor de Urgență a confirmat acest lucru, precizând că incendiul s-a produs la subsol, iar suprafața afectată a fost de 16 mp.

Cauza incendiului nu a fost încă anunțată oficial, dar, potrivit surselor, după stingerea focarului de foc, în clădire a fost găsită o sticlă spartă de sticlă și o bucată de pânză arsă. O a doua confirmare a incidentului vine și din faptul că, în aceeași zi, știrea referitoare la incendiu a fost ștearsă de pe site-l publicației „Notebook Volgograd”.

Față de cele trei tentative sau incendieri înregistrate în acest weekend, cel mai recent episod similar fusese înregistrat chiar de Ziua Victoriei în Războiul pentru Apărarea Patriei. 



Pe data de 9 mai, jurnalistul rus Andrei Tsaplienko publica pe contul său de facebook un videoclip ce surprindea momentul incendierii oficiului de înrolare din Cherepovets, notând: „În această seară, într-o fostă secție de votare din Cherepovets au fost aruncate mai multe cocktail-uri Molotov. Apropo, de la începutul războiului, acesta este deja cel de-al șaptelea birou de înregistrare și înrolare militar care arde în Federația Rusă. Pe fondul știrilor despre o posibilă mobilizare general în Federația Rusă, astfel de cazuri au devenit mai frecvente. Oamenii ard documente militare pentru a nu intra în război ", a postat jurnalistul Andrei Tsaplienko

În total, de la începutul războiului din Ucraina, au fost deja cunoscute zece cazuri de incendiere a birourilor militare de înregistrare și înrolare din toată țara.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.