”Eroul” infractor al autoproclamatei Republici din Donețk, judecat pentru fraudă de chiar justiția ”Patriei Mame”


”Eroul” infractor al autoproclamatei Republici din Donețk, judecat pentru fraudă de chiar justiția ”Patriei Mame”

ȘLa Moscova, a început instrumentarea dosarului penal inițiat împotriva fostului vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al „DPR”, Alexander Timofeev. Potrivit acuzării, eroul republicii autoproclamate a falsificat o scrisoare de la directorul FSB, Alexander Bortnikov, și a încercat să obțină 4,5 milioane de dolari de la fostul șef al Railtransholding, Serghei Shpak, pentru a-l ”ajuta” pe acesta să scape de dosarul său penal.

General-maior și câștigător al celui mai înalt premiu al autoproclamatei Republici Populare Donețk - Alexander Timofeev este acuzat de „tentativă de fraudă care vizează furtul bunurilor altora, prin înșelarea unui grup de persoane sau printr-un acord prealabil la scară deosebit de mare ”.

Potrivit anchetatorilor, în vara anului 2020, Timofeev, împreună cu omul de afaceri Oleg Sosnovsky, a aflat despre dosarul penal deschis împotriva fostului șef al Railtransholding (RTH) Serghei Shpak . Acesta din urmă a fost acuzat că a deturnat 1,8 miliarde de ruble de la VEB-Leasing.

Shpak însuși se afla în Ucraina și a fost trecut pe lista internațională de urmăriți de către oamenii legii din Rusia. Sosnovsky l-a contactat prin Telegram și s-a oferit să îl ajute cu închiderea dosarului său penal.

Pentru a demonstra nivelul capacităților sale, Timofeev a falsificat o scrisoare din partea directorului FSB , Alexander Bortnikov, către șeful Ministerului Afacerilor Interne, Vladimir Kolokoltsev. În acesta, Bortnikov a cerut asistența organelor de la Internele ruse în verificarea RTH, care ar fi fost efectuată de ofițerii de securitate.

Timofeev și Sosnovsky i-au trimis lui Shpak scrisoarea falsă, împreună cu documentele originale din dosarul penal pe care infractorii au reușit să le obțină. După aceea, Timofeev și Sosnovsky i-au promis că, cu ajutorul conexiunilor lor în FSB, vor determina un alt demers al lui Bortnikov către Kolokoltsev, minministrulacerilor Interne, după care cazul va fi transferat la departamentul de investigații al serviciilor speciale.

Pentru aceasta, Timofeev și Sosnovsky au cerut jumătate de milion de dolari. Și pentru alte patru milioane au promis să anuleze urmărirea generală a lui Shpak și pun capăt și urmăririi penală a acestuia. Cu toate acestea, antreprenorul, suspectând fraudă, a apelat chiar la FSB.

În aprilie 2021, Sosnovsky s-a întâlnit cu un reprezentant al lui Shpak la Moscova și a primit de la acesta o jumătate de milion de dolari, dintre care unii erau etichetați, iar cealaltă parte erau falși. La primirea banilor, Sosnovsky a fost reținut. Ulterior, Timofeev a fost și el reținut, după care Sosnovsky a încheiat o înțelegere cu anchetatorii și a depus mărturie împotriva complicelui său.

Mai târziu, instanța a examinat cazul lui Sosnovsky într-un ordin special și l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

La rândul său, Timofey nu a pledat vinovat și a cerut în instanță să fie eliberat și trimis să participe la o operațiune specială în Donbass, dar instanța nu i-a permis ieșirea din arestul preventiv.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.