Sancțiunile împotriva Rusiei. Ministrul lituanian de Externe spune lucrurilor pe nume: "Întreaga UE este ținută ostatică de Ungaria!"


Sancțiunile împotriva Rusiei. Ministrul lituanian de Externe spune lucrurilor pe nume: "Întreaga UE este ținută ostatică de Ungaria!"

Ungaria e acuzată că "ține UE ostatică" pe fondul refuzului Guvernului Viktor Orbán de a conveni asupra unui embargo petrolier împotriva Rusiei, asta în timp ce blocul se luptă să ajungă la un consens cu privire la ultimele sale sancțiuni menite să erodeze capacitatea Kremlinului de a duce războiul contra Ucrainei. 

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a declarat: "Din păcate, întreaga uniune este ținută ostatică de un stat membru". El s-a referit la Ungaria, care continuă să blocheze embargoul petrolier, în pofida faptului că i s-a oferit o derogare pentru a dispune de un termen mai lung în care să renunțe la țițeiul rusesc, mai precis până la sfârșitul anului 2024.

"Toată lumea se aștepta că acest lucru (un termen mai lung de renunțare la petrolul rusesc - n.red.) va fi suficient", a spus Landsbergis, întărind opinia larg răspândită conform căreia Budapesta ar reuși să renunțe la petrolul rusesc în cazul în care dispune de un termen mai lung. 

Principalul diplomat al UE, Josep Borrell, a declarat că nu există garanții că problema va fi rezolvată luni în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai UE. 

"Vom face tot posibilul pentru a debloca situația", a spus acesta, precizând însă "Nu pot să garantez că acest lucru se va întâmpla, deoarece pozițiile sunt destul de puternice".

Johanna Sumuvuori, secretar de stat în Ministerul de Externe al Finlandei, țară care a transmis că vrea să adere la NATO, a scos în relief cât de importantă este unitatea la nivel european în contextul actualei crize de securitate: "Este foarte important să facem tot posibilul, pentru a putea transmite un mesaj puternic în numele UE".

UE nu a reușit să fie de acord cu cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – care include înghețarea activelor și interdicții de călătorie pentru susținători proeminenți ai lui Vladimir Putin – la 12 zile după ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a conturat planurile pentru un embargo petrolier rusesc ce ar trebui să intre în vigoare la sfârșitul anului 2022.

De la formularea acestor propuneri, oficialii UE au făcut o serie de concesii. În privința unui plan de a impune o interdicție asupra navelor UE de a transporta petrol rusesc, Grecia și Cipru s-au opus, întrucât se temeau că industriile lor vor pierde în fața concurenților, motiv pentru care propunerea a picat. 

Între timp, țărilor fără ieșire la mare, care sunt puternic dependente de petrolul rusesc, li s-a oferit o derogare, acestea având posibilitatea de a întârzia în ceea ce privește aderarea la embargoul UE. Ungariei și Slovaciei li s-a oferit termen până la sfârșitul anului 2024, în timp ce Republicii Cehe i s-a oferit iunie 2024 ca termen limită. În timp ce Slovacia și Republica Cehă par gata să aprobe sancțiunile, Budapesta continuă să se opună, premierul ungar Viktor Orbán asemănând embargoul petrolier cu o bombă atomică ce lovește economia țării sale.

Ungaria spune că are nevoie de cinci ani și sute de miliarde de forinți pentru a-și converti rafinăria Százhalombatta de lângă Budapesta, care acum poate primi doar petrol rusesc. Oficialii unguri spun, de asemenea, despre Croația că trebuie să-și sporească capacitatea de a asigura accesul la provizii alternative. (sursa: The Guardian

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.