VIDEO. Regimul comunist chinez, bulversat de revolta curajoasă a studenților de la Universitatea Peking care au protestat cu sutele împotriva „lagărelor” COVID. Restricțiile au fost imediat relaxate!


VIDEO. Regimul comunist chinez, bulversat de revolta curajoasă a studenților de la Universitatea Peking care au protestat cu sutele împotriva „lagărelor” COVID. Restricțiile au fost imediat relaxate!

Sute de studenți de la Universitatea Peking din Beijing, una din instituțiile de învățământ de elită ale țării, au protestat împotriva înăspririi măsurilor anti-Covid-19. Gestul de sfidare, neobișnuit și surprinzător în condițiile unui regim brutal și opresiv, care a recurs la măsuri aberante pentru a stopa răspândirea virusului, a atras atenția întregii lumi, presa internațională expunând pe larg revolta tinerilor.

Studenții, aflați deja în lock-down într-o zonă din campus, sunt testați zilnic, fiindu-le interzis să primească vizitatori. Nervii lor au cedat după ce conducerea universității a luat și decizia de a interzice livrările de hrană.  

Mai mulți tineri care au dorit să rămână anonimi de teama represaliilor au declarat pentru AFP că cel puțin 300 de colegi de-ai lor s-au adunat în fața unuia dintre cămine și au scandat împotriva restricțiilor. VIDEO AICI

„Toți s-au revoltat după ce campusul a fost înconjurat de garduri de protecția și au decis să protesteze”, a precizat unul dintre protestatari adăugând că restricțiile deosebit de dure le-au distrus posibilitatea de a avea o viață normală.  

Sursa a mai spus că restricțiile se aplică discriminatoriu, fiind mult mai dure pentru studenți decât pentru corpul profesoral care au voie să intre și să iasă, din incinta campusului, oricând vor, în vreme ce căminele tinerilor au fost înconjurate de garduri (pe care aceștia au decis să le îndepărteze în timpul protestului).

„Au făcut în așa fel încât toată lumea să execute ce ordonă guvernul, iar toate drepturile noastre au fost anulate”, a precizat un alt student pentru AFP. 

Conducerea universității a refuzat să comenteze incidentul, spunând că nu a fost un protest, ci doar niște studenți care au formulat câteva solicitări.

După ce mulțimea protestatară s-a retras în cămine, oficialii au fost de acord să relaxeze puțin restricțiile, dându-le acestora posibilitatea de a se putea mișca liber în cadrul campusului și de a fi aprovizionați cu alimente. 

Beijingul a fost ținta unor măsuri anti-epidemie severe de la începutul lunii mai, cu teste de screening aproape zilnice și stimulente puternice pentru a lucra de la domiciliu. Restaurantele și alte afaceri „neesențiale” au fost închise, iar multe reședințe sunt plasate în izolare.

Chiar dacă metropola cu peste 20 de milioane de locuitori nu a înregistrat decat o mie de cazuri de infectare cu noul coronavirus în ultimele saptamani, regimul comunist a decis să rămânp angajat în politica sa „Zero Covid”, prezentată ca un succes față de milioanele de morti înregistrate la nivel mondial.

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.