Fabuloasa viitoare independență energetică a României: 70% dintre localitățile patriei nu sunt racordate la gaze! Orașe întregi se încălzesc cu lemne


Fabuloasa viitoare independență energetică a României: 70% dintre localitățile patriei nu sunt racordate la gaze! Orașe întregi se încălzesc cu lemne

În timp ce liderii politici anunță cu emfază că, în câțiva ani, România va deveni independentă energetic, fără să mai recurgă la importuri de gaze, prin explotarea resursele din Marea Neagră, milioane de locuitori ai țării se încălzesc cu lemne și cărbune sau folosesc butelii cu gaz, arată TVR într-un reportaj pe această temă, citând date oficiale care indică o realitate cruntă: 70% dintre localitățile țării nu sunt racordate la rețeaua de distribuție a gazelor.

În multe localități din țară, cartiere întregi de blocuri sunt încălzite cu lemne, pentru că imobilele nu sunt racordate la rețeaua de gaze. Orașele Orșova, Vânju Mare, Baia de Aramă și Strehaia din Mehedinți sunt în aceeași situație. 

Autoritățile locale au început proiecte pentru conectarea la infrastructura națională, dar de multe ori finanțarea este insuficientă.

IOAN GIURA, primar Strehaia: „Am depus o cerere de finanțare în cadrul proiectului Anghel Saligny, astfel încât anul ăsta să semnăm contractul de finanțare și în al doilea semestru al anului viitor să putem începe lucrările.”

Și în Drobeta Turnu Severin, municipalitatea încearcă să extindă rețeaua locală de gaze, pentru care ar fi nevoie de 260 de milioane de lei. Guvernul a alocat o sumă mult mai mică pentru întregul județ.

AUREL VLĂDUȚI, purtător de cuvânt Primăria Drobeta-Turnu-Severin: „Din păcate, suma alocată pe tot județul Mehedinți va fi undeva la 200 de milioane”

În județul Caraş Severin, 90% dintre localităţi nu au acces la gaze naturale. Pentru accesarea fondurilor, primăriile s-au constituit în asociații.

Ion Chisăliță, primar Moldova Nouă: „Sunt 31 de primării, proiectul nostru este unul dintre cele mai mari, ajunge la 250 de milioane de euro, din ăștia - o cincime ocupăm noi.

La nivel național, județele cu cei mai puțini kilometri de rețea de gaze sunt Botoșani, Mehedinți, Covasna, Teleorman și Tulcea.” SURSA: stiri.tvr.ro

Legea offshore, adoptată miercuri de Parlament, este cel mai important pas către independenţa energetică a României, a anunțat pompos ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit ministrului, România poate să devină chiar un furnizor important de securitate energetică regională.

„Legea aduce stabilitate şi predictibilitate, un mediu fiscal prietenos şi sunt convins că va ajuta investitorii să ia decizia de investiţie. Mai mult, protejează interesele naţionale ale României. În caz de criză energetică putem interveni şi redirecţiona gaze către consumul intern şi, de asemenea, impune un control asupra contractelor bilaterale. Eu cred că este o lege în care atât statul, cât şi investitorii au de câştigat şi ne aşteptăm ca deciziile de investiţie să poată fi luate”, a adăugat Popescu.

Premierul Nicolae Ciucă apreciază și el că „în cel mult cinci ani” țara „va deveni cu adevărat independentă energetic”. Beneficiile financiare pe care le-ar putea obține România vor fi importante, cantitatea de gaz estimată ar valora peste 200 de miliarde de euro.

„Potrivit noii Legi, banii vor fi direcționați spre extinderea rețelelor de gaze, o soluție lipsită de viziune, în condițiile în care Uniunea Europeană gândește un viitor în care gazul să nu mai fie principala resursă de încălzire a populației, pentru că prețul gazului va continua să crească”, scrie Sabina Fati pentru Deutsche Welle. Comentariul jurnalistei pe această temă poate fi citit integral AICI. 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.