EXCLUSIV Alin Gvidiani, șeful Biroului politici reintegrare, trage semnalul de alarmă: ”Situația drepturilor omului în așa-zisa Transnistria e una extrem de critică!” Poliția politică, detenția politică, limitarea liberei circulații deopotrivă cu multe alte persecuții/abuzuri reprezintă dominantele


EXCLUSIV Alin Gvidiani, șeful Biroului politici reintegrare, trage semnalul de alarmă: ”Situația drepturilor omului în așa-zisa Transnistria e una extrem de critică!” Poliția politică, detenția politică, limitarea liberei circulații deopotrivă cu multe alte persecuții/abuzuri reprezintă dominantele

Șeful Biroului politici de reintegrare – l-am numit pe domnul Alin Gvidiani (foto sus), care a acumulat o expertiză de mai bine de un deceniu în instituția amintită – trage un veritabil semnal de alarmă, în exclusivitate pentru Podul.ro, avertizând că, de la începutul războiului Rusiei din Ucraina, încălcările drepturilor omului și a celor mai elementare libertăți au cunoscut o explozie în așa-zisa Transnistria. 

Poliția politică, detenția politică, limitarea liberei circulații deopotrivă cu multe alte persecuții/abuzuri reprezintă dominantele fâșiei transnistrene, aceasta aflându-se de peste 30 de ani sub controlul Kremlinului. 

Vă prezentăm declarațiile lui Alin Gvidiani:   

”Referitor la situația drepturilor omului în regiunea trasnistreană e de menționat că aceasta continuă să fie una extrem de critică, în contextul limitărilor impuse în calea liberei circulații în regiune sau a controalelor exagerate și detaliate a autovehiculelor, actelor, bunurilor la deplasarea prin așa-zisele puncte de trecere ale Tiraspolului, mai recent sub pretextul menținerii pretinsului cod roșu de alertă de securitate. 

Jurnaliștii ce reflectă alte direcții de opinie decât media locală, funcționarii publici ce își exercită atribuțiile de serviciu și promotorii drepturilor omului sunt în continuare declarați indezirabili în regiune și le este blocat accesul în acel perimetru. 

Persoanele ce aduc critici factorilor din regiune sau depun plângeri împotriva acestora la autoritățile competente ale Republicii Moldova sau în adresa organizațiilor internaționale/ partenerilor externi sunt persecutate, li se fabrică dosare politice și sunt pedepsite cu sancțiuni administrative și penale, inclusiv sunt private ilegal de libertate, iar mulți părăsesc localitățile de baștină, casa, familia, serviciul și se amplasează temporar pe malul drept al Nistrului sau chiar pleacă peste hotarele țării.

Autoritățile de la Chișinău încearcă să intervină prin toate modalitățile posibile, inclusiv apelând la suportul partenerilor externi, întru a oferi formele de asistență disponibile. Totuși, nereglementarea conflictului și neexercitarea controlului efectiv asupra regiunii impun multiple limitări și imposibilități de intervenție pe teren, iar din aceste considerente suntem nevoiți să recomandăm persoanelor ce pot fi supuse potențialelor situații de risc și care intenționează să se deplaseze în regiune, să se abțină de la asemenea vizite, deoarece în eventualitatea potențialelor incidente organele de drept naționale se vor afla în imposibilitatea asigurării securității acestora și a menținerii ordinii publice”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.