China a replicat dur după ce Joe Biden a afirmat că Statele Unite vor apăra Taiwanul dacă acesta va fi atacat


China a replicat dur după ce Joe Biden a afirmat că Statele Unite vor apăra Taiwanul dacă acesta va fi atacat

China i-a cerut luni preşedintelui american Joe Biden să nu-i subestimeze „determinarea fermă” de a-şi „apăra suveranitatea'', după ce liderul de la Casa Albă a făcut o serie de afirmații critice la adresa Beijingului, în cursul vizitei sale în Japonia, precizând și că SUA vor apăra militar Taiwanul în cazul unui atac al forţelor chineze.

„Nimeni nu trebuie să subestimeze determinarea fermă, tăria voinţei şi capacitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială'', a declarat în faţa presei Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, transmite AFP, citat de agerpres.ro

„Cerem imediat Statelor Unite (...) să evite să trimită semnale greşite forţelor de independenţă'' din Taiwan, a adăugat el.

În schimb, Ministerul de Externe de la Taipei a transmis că salută şi mulţumeşte preşedintelui Biden şi guvernului american pentru reafirmarea sprijinului lor faţă de Taiwan. Guvernul de la Taipei va continua să întărească apărarea şi să aprofundeze cooperarea cu ţări ca SUA şi Japonia în acest scop, a adăugat ministerul, potrivit agenţiei Reuters.

Afirmaţia lui Biden, făcută în prima sa vizită în Japonia de la preluarea mandatului şi în prezenţa premierului nipon Fumio Kishida, a părut să fie o distanţare de politica actuală a Statelor Unite de aşa-numită ambiguitate strategică faţă de chestiunea unei eventuale implicări într-un conflict militar legat de Taiwan.

China consideră insula democratic autoguvernată drept teritoriu al său, parte a unei '„singure Chine'', şi spune că acesta este subiectul cel mai sensibil şi mai important în relaţiile sale cu SUA.

Întrebat de un reporter dacă SUA vor apăra Taiwanul dacă acesta ar fi atacat, Biden a răspuns: ''Da''.

„Acesta este angajamentul pe care noi l-am luat. Suntem de acord cu o politică a unei singure Chine. Ne-am angajat la ea (...) Însă ideea că (Taiwanul) poate fi luat prin forţă nu este, pur şi simplu, nu este potrivită'', a adăugat preşedintele american în conferinţa de presă

În urma comentariului lui Biden, un oficial al Casei Albe a precizat că nu există nicio schimbare în politica faţă de Taiwan.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.