"Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea!". Un veteran al diplomației ruse și-a anunțat demisia și-i pune la zid pe Putin și Lavrov: "Războiul împotriva Ucrainei e inclusiv cea mai gravă crimă contra poporului rus!"


"Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea!". Un veteran al diplomației ruse și-a anunțat demisia și-i pune la zid pe Putin și Lavrov: "Războiul împotriva Ucrainei e inclusiv cea mai gravă crimă contra poporului rus!"

Un veteran al diplomației rusești și-a anunțat luni demisia în semn de protest față de războiul țării sale împotriva Ucrainei, au informat mai multe instituții de presă.

Fiind o acțiune rară de protest din partea unui oficial rus, Boris Bondarev, un diplomat care activa în cadrul misiunii Rusiei la Națiunile Unite în Geneva, a postat o declarație pe un cont LinkedIn în care condamnă invazia rusească asupra Ucrainei și critică Ministerul rus de Externe pentru complicitate la ceea ce el a descris ca fiind un "război agresiv" – limbaj interzis în Rusia în temeiul legilor de cenzură adoptate pe fondul războiului.

"Timp de douăzeci de ani (cât a activat în diplomație - n.red.) am văzut diferite întorsături ale politicii noastre externe, dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea precum începând din data de 24 februarie a acestui an", a scris Bondarev, referindu-se la decizia președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina. 

"Războiul agresiv declanșat de Putin împotriva Ucrainei și, de fapt, împotriva întregii lumi occidentale, nu este doar o crimă contra poporului ucrainean, ci și, poate, cea mai gravă crimă împotriva poporului rus, litera Z înăbușind toate speranțele și perspectivele pentru o societate liberă prosperă în țara noastră", a completat acesta. 

Publicația rusă Kommersant l-a contactat Bondarev, care a confirmat autenticitatea postării. 

Postarea de pe LinkedIn a criticat conducerea Rusiei pentru corupție, spunând: "Cei care au conceput acest război își doresc un singur lucru - să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate pompoase fără gust, să navigheze pe iahturi comparabile ca tonaj și costuri cu întreaga marină rusă, bucurându-se de putere nelimitată și impunitate totală. Pentru a atinge acest lucru, sunt dispuși să sacrifice câte vieți este nevoie. Mii de ruși și ucraineni au murit deja doar pentru asta".

De asemenea, criticile virulente au vizat și Ministerul rus al Afacerilor Externe. 

"Regret să recunosc că în toți acești douăzeci de ani nivelul minciunii și al neprofesionalismului în activitatea Ministerului de Externe a crescut tot timpul. Cu toate acestea, în cei mai recenți ani, acest lucru a devenit pur și simplu catastrofal. În loc de informații imparțiale, analiză imparțială și prognoză sobră, există clișee propagandistice în spiritul ziarelor sovietice din anii 1930", a spus diplomatul rus în cadrul postării. 

"Astăzi, activitatea Ministerului Afacerilor Externe nu mai este despre diplomație. Totul este despre atitudine belicoasă, minciuni și ură. Instituția servește intereselor câtorva, foarte puțini oameni contribuind astfel la izolarea și degradarea continuă a țării mele. Rusia nu mai are aliați și nu e nimeni de vină decât politica aceasta nesăbuită și prost concepută", a continuat acesta. 

Profilul LinkedIn îl descrie pe Bondarev ca un veteran al serviciului diplomatic rus, cu expertiză în controlul armelor și neproliferare.

Departamentul de Stat al SUA a declarat luni că demisia lui Bondarev arată că "în ciuda propagandei Kremlinului, există ruși care nu sunt de acord cu ceea ce face președintele Putin în Ucraina și împărtășesc îngrijorarea noastră cu privire la pericolul pe care îl creează pentru întreaga comunitate globală".

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a spus că este încurajator faptul că "mulți sunt dispuși să-i țină piept" lui Putin și a remarcat că "este nevoie de un curaj imens pentru a face față unui opresor și este nevoie de curaj pentru a spune adevărul, mai ales având în vedere durata îndelungată a Guvernului rus și un istoric teribil de încercare de a reduce la tăcere protestele și actele legitime și pașnice de disidență".

"Scăderea moralului în mod clar nu se limitează la forțele militare ale Rusiei care luptă în Ucraina", a mai zis Departamentul de Stat. 

"Declarația lui Boris Bondarev subliniază că oamenii din întreaga lume, inclusiv din Rusia și chiar din cadrul Guvernului rus, recunosc brutalitatea atacului Kremlinului asupra poporului ucrainean", a spus purtătorul de cuvânt. 

"Ei fac acest lucru în ciuda eforturilor Kremlinului de a produce și perpetua dezinformarea", a mai precizat acesta. (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.