Rusia, China și Coreea de Nord primesc un răspuns în forță din partea Japoniei și SUA: Exercițiul militar comun desfășurat de armatele celor două țări


Rusia, China și Coreea de Nord primesc un răspuns în forță din partea Japoniei și SUA: Exercițiul militar comun desfășurat de armatele celor două țări

Forțele japoneze și cele americane au efectuat un zbor comun cu avioane de luptă deasupra Mării Japoniei, a declarat joi armata japoneză, ceea ce e un aparent răspuns la exercițiul militar comun desfășurat la începutul săptămânii de Rusia și China, în timp ce președintele american Joe Biden se afla la Tokyo. 

Zborul comun Japonia-SUA a angrenat miercuri opt avioane de război, fiind vorba despre patru avioane americane de luptă F-16 și patru avioane japoneze F-15.

Zborul comun a fost menit să confirme capacitățile combinate ale celor două armate și să consolideze și mai mult alianța Japonia-SUA, se arată într-un comunicat al armatei japoneze. 

Zborul s-a desfășurat la câteva ore după ce Coreea de Nord a lansat trei rachete, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală. Rachetele au căzut în apele din afara zonei economice exclusive a Japoniei.

Bombardierele chineze și rusești au efectuat marți zboruri comune în apropierea Japoniei, a anunțat Ministerul Apărării din Japonia. Biden s-a întâlnit cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida și cu omologii din India și Australia în cadrul Quad, o coaliție economică și de securitate indo-pacifică ce are menirea de a fi o contrapondere a influenței tot mai mari a Chinei în regiune.

Bombardierele chineze H-6 s-au alăturat TU-95-urilor rusești deasupra Mării Japoniei și au zburat în zone aflate deasupra Mării Chinei de Est, dar nu au încălcat spațiul aerian japonez, a declarat ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi. Separat, un avion de recunoaștere rusesc IL-20 a fost văzut zburând în largul coastei de nord a Japoniei. 

A fost primul exercițiu militar comun ruso-chinez de la declanșarea războiului la scară largă al Kremlinului împotriva Ucrainei.

De asemenea, armata Chinei a anunțat miercuri organizarea unor exerciții de luptă în apele și spațiul aerian din jurul Taiwanului pentru a trimite un mesaj clar SUA după declarațiile președintelui american Joe Biden privind apărarea militară a statului insular în cazul unei invazii chineze. (sursa: Japan Today)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.