Putin îl ține pe Scholz la picior: Germania face jocul Rusiei, reducând livrările de arme în Ucraina


Putin îl ține pe Scholz la picior: Germania face jocul Rusiei, reducând livrările de arme în Ucraina

Guvernul german și-a redus sprijinul militar pentru Ucraina la minimum în ultimele nouă săptămâni. În ciuda declarațiilor sale extrem de angajate în sprijinul Germaniei, cancelarul Olaf Scholz (SPD) a evitat să furnizeze tancuri de luptă germane și vehicule blindate de transport de trupe, invocând diverse acorduri cu aliații NATO, dar nu a mai trimis Kievului nici măcar vreun transport semnificativ de armament ușor de la sfârșitul lunii martie.

Între 30 martie și 26 mai, în Ucraina au ajuns doar două livrări de arme de la guvernul federal. Ambele conțineau doar dispozitive mici: 3.000 de mine antitanc și încă 1.600 de mine direcționale antitanc specializate, potrivit jurnaliștilor germani de la Die Welt, care s-au lovit de refuzul oficialilor germani în a oferi informații detaliate privind livrările de arme, pe motiv că acestea ar fi ”relevante pentru securitate și clasificate”.

În afara transportului de mine antitanc din luna mai, în aprilie Germania mai furnizase Ucrainei un lot de piese de schimb pentru mitraliere, cabluri detonante, radiouri, grenade de mână, încărcături explozive și mine. Potrivit Ucrainei, ultima livrare de arme antiaeriene și antitanc din partea Germaniei a avut loc pe 25 martie, în urmă cu mai bine de două luni, aceasta incluzând atunci 2.000 de rachete Panzerfaust 3 și 1.500 de rachete antiaeriene Strela.

Germania nu a răspuns nici solicitărilor Kievului din 29 martie, care aveau ca obiect muniții suplimentare, rachete antiaeriene Stinger și arme antitanc, sau rachete antinavă de tip Harpoon. Ucraina a confirmat acest imperativ într-o scrisoare trimisă de două ori către ministrul Apărării Christine Lambrecht (SPD), pe 9 aprilie și 1 mai.

Germania nu a dat încă curs acestor solicitări, deși cancelarul Scholz a promis în mod public noi livrări de armament. Săptămâni în șir, el a promis sonor că sprijinul Kievului va continuat, cel mai recent la Forumul Economic Mondial de la Davos de joi: „Putin va negocia serios pacea doar dacă va realiza că nu poate sparge apărarea Ucrainei. De aceea susținem Ucraina.”

Sâmbătă, președintele rus l-a amenințat din nou pe Scholz într-un apel telefonic. Potrivit surselor ruse, Putin a spus că livrările suplimentare de arme sunt „periculoase” pentru relațiile ruso – germane și că există riscul ca „situația să continue să se destabilizeze” în Ucraina.

Practic, refuzând să trimită de luni de zile armament de sprijin în Ucraina, guvernul german se îndepărtează de aliații săi, care continuă să furnizeze arme ușoare dar și alte echipamentele grele. Kievul a anunțat sâmbătă că a primit rachete Harpoon din Danemarca și mai multe obuziere autopropulsate din Statele Unite.

La mijlocul lunii mai, Washington a comandat companiei de armament Lockheed Martin să producă 1.300 de rachete Javelin pentru Kiev. Italia a spus că va trimite arme antitanc, rachete antiaeriene Stinger și mortiere, iar Marea Britanie a promis sute de rachete antitanc Brimstone.

În ceea ce privește armele grele, Scholz a anunțat că va trimite sprijin în Ucraina doar în acord și coordonare cu partenerii NATO. Deoarece nicio țară NATO nu furnizează modele de tancuri occidentale, acest lucru i-a servit lui Scholz drept motiv pentru refuzul livrării de tancuri de luptă germane și transportoare blindate de personal în Ucraina.

Cererile de export din industrie pentru vânzarea a 100 de tancuri Marder și 88 Leopard 1 către Kiev așteaptă de cinci săptămâni să fie dezbătute în Consiliul Federal de Securitate, fără ca cineva să le bage în seamă, după au aflat jurnaliștii germani din cercurile guvernamentale ucrainene. 

La sfârșitul lunii aprilie, guvernul german a anunțat livrarea a 30 de tancuri antiaeriene Gepard. La acea vreme, însă, nu era clar de unde urma să provină muniția. Patru săptămâni mai târziu, guvernul federal a fost capabil să ofere 59.000 de seturi cu proiectile de tragere. Cu toate acestea, primele 15 tancuri nu vor fi livrate până la sfârșitul lunii iulie, așa cum a anunțat ministrul Lambrecht. Ca motiv pentru întârziere, Scholz a dat vina în luna mai pe faptul că tancurile „trebuiau pregătite”. Potrivit cercurilor guvernamentale de la Kiev, însă, adevăratul motiv al livrării întârziate este pregătirea soldaților ucraineni pe Gepard, care probabil va fi finalizată abia la sfârșitul lunii iulie. Antrenamentul primilor 45 de militari începe abia pe 13 iunie și se încheie pe 22 iulie. Pentru al doilea grup de militari va începe pe 18 iulie și se va încheia pe 26 august, motiv pentru care ultimele tancuri nu vor fi predate până la sfârșitul lunii august.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.