Ankara discută cu Moscova crearea unui coridor maritim pentru exportul cerealelor din Ucraina, cu scopul de a se evita declanșarea crizei alimentare în lume


  • ACP
  • May 31, 2022 18:52
  • 1075
Ankara discută cu Moscova crearea unui coridor maritim pentru exportul cerealelor din Ucraina, cu scopul de a se evita declanșarea crizei alimentare în lume

În timp ce România, Polonia și țările baltice găsesc cu greu soluții pentru a facilita exportul de cereale din Ucraina, predicțiile instituțiilor internaționale privind o criză alimentară majoră în țările care depind de importurile de cereale cresc, în condițiile în care Rusia controlează militar căile maritime de export ale Ucrainei. Soluția cea mai bună pentru reluarea exporturilor de cereale la un volum suficient de mare, și astfel pentru eliminarea pericolului apariției unei severe crize alimentare în mai multe țări, este crearea unui coridor maritim cu acordul Moscovei, lucru ce va fi discutat săptămâna viitoare de Ankara cu șeful diplomației ruse, Serghey Lavrov. 

Însoțit de o delegație militară, ministrul rus de Externe va vizita Turcia pe 8 iunie pentru discuția privind deschiderea unui coridor de securitate care să includă și transportul de grâu în Marea Neagră, după cum a declarat omologul turc Mevlüt Çavuşoğlu. Președintele Erdogan a obținut deja, într-un apel telefonic cu Vladimir Putin, promisiunea acestuia că Rusia este gata să permită, cu colaborarea Turciei, reluarea transportului maritim ce a fost blocat în nordul Marii Negre de vasele de luptă ale Rusiei. Atât cât se poate lua în serios ce spune președintele rus, acesta a declarat că "partea rusă este pregătită pentru a facilita tranzitul maritim nestingherit al mărfurilor în coordonare cu partenerii turci, lucru valabil și pentru exportul de cereale din porturile ucrainene".

Organizația Națiunilor Unite, care susține că deja asistăm la o criză alimentară globală, a propus formarea unui mecanism comun de observare pentru monitorizarea rutei de transport maritim dinspre Ucraina, iar șeful diplomației turce, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat că țara să este deschisă la această idee. Çavuşoğlu a remarcat însă că Rusia dorește în schimb ridicarea unor sancțiuni occidentale ce vizează sectorul său de asigurări, deoarece acestea ar avea un impact negativ asupra navelor care ar putea participa la planificata rețea de transport maritim. Iar pe lângă pretențiile Moscovei, la dificultățile privind încheierea acordului pentru crearea coridorului de export se adaugă și temerile Kievului, care nu dorește ca navele de război rusești să se apropie de docurile sale din Odesa.  

Până la începerea invaziei și ocuparea unora dintre cele mai mari porturi maritime ucrainene de către armata rusa, Ucraina avea capacitatea de a exporta până la 6 milioane de tone de grâu, orz și porumb pe lună, dar exporturile au ajuns în martie la doar 300.000 de tone și 1,1 milioane în aprilie. Exporturile de porumb, orz și ulei de rapiță din Ucraina au scăzut de asemenea drastic. Sancțiunile au îngreunat și exporturile de mărfuri agricole din Rusia, dar Putin a declarat că țara sa va crește exporturile de grâu în noul sezon iulie-iunie pe fondul unei așteptate recolte record de 87 de milioane de tone. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.