Marea Britanie îi va ajuta pe ucraineni cu sistemul MLRS M270. Datorită SUA, Ucraina a intrat în clubul exclusivist al țărilor care dispun de HIMARS, printre care se află și România


Marea Britanie îi va ajuta pe ucraineni cu sistemul MLRS M270. Datorită SUA, Ucraina a intrat în clubul exclusivist al țărilor care dispun de HIMARS, printre care se află și România

Marea Britanie va furniza Ucrainei sisteme de rachete cu lansare multiplă, a declarat miercuri ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Marea Britanie va trimite lansatoare M270 capabile să lovească ținte la o distanță de până la 80 de kilometri, oferind "un impuls semnificativ al capacității forțelor ucrainene", potrivit unui comunicat al Ministerului britanic de Externe.

Mișcarea a fost "coordonată îndeaproape" cu decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei Sistemul său de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS). Cele două sisteme de rachete sunt similare, deși cel american are roți, în timp ce cel britanic - de asemenea construit în SUA - rulează pe șenile.

"Marea Britanie este alături de Ucraina și și-a asumat un rol de lider în aprovizionarea eroicelor trupe ucrainene cu armele vitale de care au nevoie pentru a-și apăra țara", a spus Wallace.

"Pe măsură ce tacticile rușilor se schimbă, la fel trebuie să se întâmple și cu sprijinul nostru pentru Ucraina. Aceste sisteme de rachete cu lansare multiplă de înaltă capacitate le vor permite prietenilor noștri ucraineni să se protejeze mai bine împotriva utilizării brutale de către Rusia a artileriei cu rază lungă de acțiune, pe care forțele lui Putin au folosit-o pentru a aplatiza orașele", a completat acesta. 

Guvernul britanic a mai spus că trupele ucrainene vor fi instruite în Marea Britanie cu privire la modul de utilizare a lansatoarelor, astfel încât eficiența acestui armament să poată fi maximizată.

O persoană familiarizată cu discuțiile dintre SUA și Ucraina a declarat săptămâna aceasta pentru POLITICO că un factor care a influențat decizia administrației Biden de a furniza ucrainenilor mai modernul HIMARS în locul MLRS a fost dorința de a da un exemplu și de a-i împinge pe aliați să-și trimită propriile MLRS în țara atacată de Rusia. Marea Britanie ar fi prima țară care va trimite în Ucraina MLRS fabricat în SUA.

HIMARS și MLRS oferă capacități similare, însă HIMARS este o versiune mai ușoară care se mișcă pe un șasiu cu roți. MLRS, având șine, nu se mișcă la fel de repede ca HIMARS, care poate atinge viteze de peste 80 de kilometri pe oră, dându-le ucrainenilor posibilitatea de a lovi și de a fugi înainte ca dronele rusești să-i repereze. HIMARS poate trage șase rachete simultan, în timp ce MLRS poate lansa 12.

Paisprezece țări, de la Finlanda la Coreea de Sud, dispun de versiuni de MLRS fabricate în SUA, iar lista de operatori se aliniază cu țările care au participat la două întâlniri recente la nivel înalt dedicate găsirii modalităților de continuare a înarmării Ucrainei, cea mai recentă dintre acestea având loc pe 23 mai. O astfel de întâlnire e programată să aibă loc din nou, la Bruxelles, pe 15 iunie.

Numai SUA, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Singapore și România operează HIMARS, ceea ce va plasa Ucraina într-un club exclusivist. Polonia și Australia au comandat fiecare câte 20 de HIMARS în ultimii ani, dar încă nu le-au primit. (sursa: CNN, POLITICO)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.