Kremlinul propagă dezinformări potrivit cărora România și Polonia pregătesc invadarea Ucrainei. Varșovia semnalează că Moscova vrea totodată să provoace ostilități între polonezi și refugiații ucraineni


Kremlinul propagă dezinformări potrivit cărora România și Polonia pregătesc invadarea Ucrainei. Varșovia semnalează că Moscova vrea totodată să provoace ostilități între polonezi și refugiații ucraineni

De când a declanșat invazia la scară largă asupra Ucrainei, Rusia a intensificat totodată și războiul informațional împotriva Poloniei, țară care a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni. Printre intoxicările fervent propagate de Kremlin sunt cele potrivit cărora Polonia ar pregăti, alături de România, invadarea vestului Ucrainei, respectiv cele ce vizează provocarea unor disensiuni între polonezi și milioanele de refugiați ucraineni. 

Cea mai recentă intoxicare a fost propagată marți, chiar de către un oficial rus, care a susținut că Polonia intenționează să cucerească teritoriul ucrainean.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, un aliat-cheie al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat în timpul unei conferințe de presă că el consideră că Polonia intenționează să anexeze părți din vestul Ucrainei.

Patrushev a mai precizat că el e de părere că "deja un număr de state lucrează activ la dezmembrarea Ucrainei", deși nu a precizat care țări. 

Pe fondul invaziei rusești împotriva țării vecine, Polonia a devenit un susținător-cheie al Ucrainei. De la începerea invaziei, autoritățile ruse au făcut mai multe remarci împotriva Varșoviei, stârnind îngrijorarea că Putin ar putea avea ochii îndreptați spre Polonia dacă va cuceri Ucraina.

"De asemenea, așa-zișii parteneri occidentali ai regimului de la Kiev nu se sfiesc să profite de situația actuală pentru propriile interese egoiste și au planuri speciale cu pământurile ucrainene", a spus Patrushev. 

"Se pare că Polonia trece deja la acțiuni pentru a ocupa teritoriile din vestul Ucrainei", a completat acesta.

Patrushev a subliniat observațiile făcute în luna mai de președintele polonez Andrzej Duda în timpul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, când cei doi lideri au evidențiat cooperarea polono-ucraineană.

"Granița polono-ucraineană ar trebui să unească, nu să divizeze", a spus Duda în timp ce s-a adresat parlamentarilor ucraineni. Zelenski a spus că întâlnirea va ajuta la "accelerarea procedurilor la frontieră", potrivit Reuters.

Remarcile au fost interpretate pe scară largă ca însemnând că Ucraina și Polonia vor construi o alianță mai puternică în viitor – nu cum spune propaganda Kremlinului că Polonia sau orice altă țară are în plan să încalce suveranitatea Ucrainei.

Este cel mai recent comentariu pe care autoritățile ruse l-au făcut împotriva Poloniei în ultimele săptămâni.

Ramzan Kadyrov, liderul Republicii Cecene, la rândul lui aliat al dictatorului Putin, s-a arătat nemulțumit într-un videoclip publicat săptămâna trecută de ajutorul pe care Varșovia l-a acordat Ucrainei și a amenințat că dacă primește ordinul de la Kremlin, el va invada Polonia în "6 secunde".

Oleg Morozov, un membru al Parlamentului rus, a declarat în martie că Polonia ar trebui să fie prima la rând după Ucraina "pentru denazificare", referindu-se la afirmația Rusiei că a invadat Ucraina pentru a combate "naziștii" guvernării de la Kiev. (sursa: Newsweek

Un prim semnal de alarmă lansat de Varșovia cu privire la intensificarea războiului informațional al Kremlinului împotriva Poloniei datează de la începutul lunii aprilie. Purtătorul de cuvânt al ministrului-coordonator al serviciilor speciale poloneze semnala în luna aprilie că Rusia desfășoară o campanie de propagandă masivă împotriva Poloniei.

Acesta declara că Rusia a desfășurat un amplu atac propagandistic împotriva Varșoviei, încercând să calomnieze Polonia și să provoace o ruptură între Polonia, Ucraina și SUA.

Żaryn a mai spus despre Kremlin că a încercat să înfățișeze Polonia drept un actor agresiv, a încercat să-i înfățișeze pe refugiații ucraineni care au venit în Polonia ca pe o amenințare și să deprecieze capacitățile de luptă și defensivă ale forțelor armate poloneze. Propagandiștii Kremlinului au încercat, de asemenea, să înfățișeze Polonia drept un "vasal al SUA", sugerând astfel că implicarea Varșoviei în conflict este într-un fel un război proxy purtat împotriva Rusiei.

Propaganda rusă a vizat și vizează inclusiv țara vecină, acuzând nefondat soldații ucraineni și Guvernul de la Kiev de comiterea unor atrocități și sugerând că Ucraina dezvoltă arme biologice, pe care intenționează să le folosească împotriva Rusiei. (sursa: AICI)

De altfel, Guvernul de la Varșovia a lansat pe 6 mai un comunicat pe parcursul căruia a trecut în revistă mai multe dezinformări lansate de Rusia împotriva Poloniei de la începutul invaziei Kremlinului asupra Ucrainei: "Propaganda rusă desfășoară o campanie cu mai multe fațete împotriva Poloniei. Scopul acesteia este de a arăta că Guvernul polonez are planuri agresive față de Ucraina și pregătește un atac asupra teritoriului acesteia.

Un politician ucrainean dintr-un partid pro-rus continuă să răspândească insinuări împotriva Poloniei, în timp ce îl atacă pe președintele Zelenski. Ilya Kiva acuză Kievul și Varșovia că pregătesc terenul pentru anexarea vestului Ucrainei de către Polonia. Kiva și-a formulat acuzațiile pe Telegram. El a acuzat autoritățile de la Kiev că se pregătesc pentru crearea unui nou stat ucrainean cu capitala la Lviv și că apoi vor organiza un referendum pentru încorporarea acestui stat în Polonia. Propaganda rusă citează cu sete cuvintele unui politician ucrainean, care sunt prezentate ca dovadă a planurilor agresive ale Poloniei împotriva Ucrainei. 

Un alt mesaj de propagandă – de data aceasta bazat pe un interviu cu 'politologul american' Rafael Ordukhanyan, susține că anexarea vestului Ucrainei este planificată de Polonia împreună cu România. În interviu, propagandistul acuză Occidentul că folosește războiul ca pretext pentru anexarea planificată a unei părți a Ucrainei. El mai scrie că ucrainenii nu se opun acestor planuri.

Minciunile despre planurile de anexare a vestului Ucrainei sunt folosite de propaganda rusă inclusiv pentru a intimida polonezii. Textele de propagandă ulterioare indică faptul că Polonia, lansând un atac asupra Ucrainei, se va expune represaliilor ruse. Exercițiile țărilor NATO, care tocmai au început în Polonia, sunt prezentate în mod fals în contextul implementării presupuselor planuri ale Poloniei de a ataca Ucraina. În același timp, propaganda de la Kremlin amenință cu un contraatac care va 'distruge Polonia'.

Un document fals, prezentat drept un ordin semnat de un general polonez, este folosit de asemenea pentru acțiuni împotriva Poloniei. Materialul, creat pentru a alimenta nevoile propagandei ruse, este prezentat ca dovadă a pregătirilor poloneze pentru un atac asupra Ucrainei. Materialul falsificat este propagat pe scară largă de propaganda rusă, care l-a considerat o dovadă a pregătirilor pentru agresiunea poloneză împotriva Ucrainei. Materialul pe acest subiect se referă la 'rapoarte media' care au scris anterior despre presupusele planuri ale Poloniei.

Conținutul propagandistic amintește și de declarațiile lui N. Patrushev și S. Naryshkin, care au răspândit insinuări cu privire la presupusul plan al Poloniei de a ataca Ucraina.

Mesajul de propagandă indică faptul că Rusia desfășoară o campanie de calomnie în mai multe direcții împotriva Poloniei, menită să convingă publicul că Guvernul polonez are planuri agresive împotriva Ucrainei. Astfel de acțiuni sunt calculate pentru a provoca ostilitate între Polonia și Ucraina, precum și pentru a deprecia imaginea Poloniei în ochii opiniei internaționale. Kremlinul încearcă să arate că Polonia este o țară care pregătește o invazie a Ucrainei.

Diferitele comploturi folosite pentru a denigra Polonia sugerează că avem de-a face cu o campanie coordonată împotriva Poloniei, care are legături directe cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei". (sursa: AICI)

Pe final, reliefăm un caz ce arată și mai clar faptul că Rusia folosește dezinformarea pentru a stârni animozitatea între polonezi și ucraineni, chestiune scoasă în evidență și de purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate din Polonia. Ca exemplu, acesta a subliniat răspunsul propagandistic kremlinist cu privire la un asasinat recent de la Varșovia, pe care extrema dreaptă poloneză a încercat să-l folosească pentru a-i blama în mod fals pe ucraineni.

"Activitățile rusești de dezinformare împotriva Poloniei se concentrează pe trezirea ostilității între polonezi și ucraineni", inclusiv prin "încercarea de a-i convinge pe polonezi că, acceptând refugiați din Ucraina, se expun crizei economice, riscurilor de securitate și problemelor sociale", a scris Stanisław Żaryn pe Twitter. 

Un atac propagandist al Kremlinului s-a axat pe cazul unui incident de la începutul lunii mai, când un bărbat a murit după ce a fost înjunghiat în timpul unei lupte pe Nowy Świat, o stradă din centrul Varșoviei, a continuat Zaryn.

Într-un videoclip în care a fost surprins atacul, s-au auzit voci care vorbeau în ucraineană. Cu toate acestea, era clar că veneau din spatele camerei. Însă, unii utilizatori ai rețelelor sociale au susținut – fără nicio dovadă – că atacul a fost comis de ucraineni.

Această narațiune a fost imediat preluată de extrema dreaptă, inclusiv de Confederația (Konfederacja), un partid care se află în Parlamentul Poloniei. Liderii săi au ținut conferințe de presă în care au dat vina pe străini pentru producerea incidentului și au susținut că acesta este rezultatul politicilor de imigrare ale Guvernului PiS.

"Străinii au înjunghiat un polonez care încerca să apere o femeie", a scris Robert Winnicki, deputat al Confederației. 

"În ultimele luni, imigranții care lucrează ca șoferi în Varșovia au comis zeci de violuri... Politica de imigrare în masă urmată de PiS are efecte <<occidentale>>", a continuat acesta. 

Chiar și înainte de a primi milioane de ucraineni care au fugit și fug de războiul declanșat de Kremlin, Polonia avea una dintre cele mai mari rate de imigrație din UE. Timp de patru ani consecutivi, Polonia a eliberat mai multe permise de primă ședere cetățenilor din afara UE decât oricare alt stat membru. Majoritatea acestor sosiri au fost tot din Ucraina.

Confederația a protestat de mult împotriva acestui aflux. În 2019, Winnicki a avertizat că "Guvernul, prin deschiderea țării către imigrația în masă, repetă calea catastrofală a Occidentului". El a adăugat că "menținerea coeziunii culturale, etnice și religioase este cea mai importantă provocare pentru națiunea noastră".

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Confederația a fost singurul partid din Parlament care s-a opus măsurilor menite să sprijine refugiații, cărora susține că li se acordă "privilegii" inechitabile în detrimentul polonezilor.

O altă figură proeminentă, Jerzy Kwaśniewski, șeful organismului juridic ultraconservator Ordo Iuris, a răspuns și el incidentului recent din Varșovia avertizând că Polonia urmează calea altor țări europene.

Polonia trebuie să aibă "aibă o politică de toleranță zero și corectitudine politică zero, căci în caz contrar se va produce o alunecare către zone interzise și tolerarea violenței", a scris Kwaśniewski pe Twitter, a cărei organizație a condus campanii influente împotriva "ideologiei LGBT" și în favoarea înăspririi legii avortului. 

Cu toate acestea, de curând au apărut informații că, de fapt, autorii atacului din zona Nowy Świat erau probabil polonezi. Acest lucru a fost confirmat ulterior de poliție și procurori, care au dezvăluit numele și imaginile celor doi bărbați – ambii polonezi – pe care îi căutau sub suspiciunea că ar fi comis crima.

În acest context, Żaryn a remarcat că dezinformarea inițială din jurul incidentului a fost menită să "urmărească interesele politice ale Kremlinului" prin exploatarea "emoțiilor din societate" pentru a crea "haos informațional" și "ostilitate între polonezi și ucraineni".

Żaryn nu a numit persoane și grupuri specifice responsabile pentru răspândirea unei astfel de dezinformari. Criticii lui Ordo Iuris și ai Confederației i-au acuzat în trecut că propagă tezele Kremlinului și chiar că primesc finanțare rusă, dar nu există dovezi ale unor astfel de legături și ambele organizații neagă acest lucru.

După ce a reieșit că autorii incidentului de la Varșovia ar fi probabil polonezi, Kwaśniewski și-a șters tweet-ul și a susținut și că nu a dat niciodată vina pe străini pentru atacul în cauză. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.