Schimbare de paradigmă la Beijing: China ia în calcul și varianta "carantinării" Taiwanului, ceea ce ar crea o dilemă pentru SUA în legătură cu modul în care să reacționeze


Schimbare de paradigmă la Beijing: China ia în calcul și varianta "carantinării" Taiwanului, ceea ce ar crea o dilemă pentru SUA în legătură cu modul în care să reacționeze

În locul variantei invadării Taiwanului, analiștii spun despre China că ar putea impune o "carantină" în spațiul aerian și apele teritoriale ale țării, permițând Beijingului să-și exercite suveranitatea asupra Taiwanului, creând în același timp o dilemă pentru Washington și ai săi aliați. 

În 2021, Robert D. Blackwill și Philip Zelikow au scris un raport al Consiliului pentru Relații Externe intitulat "Statele Unite, China și Taiwan: O strategie de prevenire a războiului". În raport, experții au enumerat trei scenarii de agresiune chineză asupra Taiwanului, inclusiv o invazie a periferiei națiunii, o invazie directă a Taiwanului propriu-zis și o "carantinare" a țării.

În scenariul carantinei, Blackwill și Zelikow spun că termenul "carantină" în acest caz nu este echivalentul unei blocade, ci mai degrabă o verificare a frontierelor aeriene și maritime ale Taiwanului în privința contrabandei, transporturilor de arme, respectiv de persoane nedorite. 

Inspectorii chinezi ar intercepta toate aeronavele și navele care urmează să sosească. Navele și avioanele suspecte ar fi redirecționate către aeroporturile și porturile din apropiere din Fujian sau Guangzhou, unde vor fi supuse procedurilor complete vamale din China.

Raportul a afirmat despre China că excelează la "stăpânirea domeniului" pentru a efectua un astfel de control, dispunând de o armată vastă de nave, pază de coastă și de miliție maritimă. Pe 22 ianuarie 2021, Congresul Național al Poporului din China a promulgat o nouă lege care autorizează navele sale de pază de coastă să inspecteze navele străine în apele revendicate de China. De asemenea, legislația împuternicește paza de coastă pentru a stabili zone de excludere temporară "după cum este necesar" pentru a preveni vasele străine să nu intre.

Autorii subliniază că Beijingul ar putea folosi două tipuri de argumente pentru a justifica această carantină. Primul ar fi că își afirmă suveranitatea deja pretinsă asupra Taiwanului și, având în vedere că majoritatea țărilor au o politică "o singură China" care teoretic îi oferă drepturi suverane asupra Taiwanului, Beijingul ar putea pretinde că pur și simplu "confirmă și afirmă acele drepturi".

Avantajul acestui scenariu este că Beijingul ar putea impune o astfel de carantină fără a invada Taiwanul. China ar putea susține că le permite taiwanezilor să se guverneze singuri, cel puțin pentru o perioadă, în timp ce China își gestionează afacerile externe.

O a doua justificare pentru această tactică ar fi ca Beijingul să susțină că a fost forțat să impună carantina pentru a opri importul de către Taiwan de sisteme de arme americane. Beijingul ar putea susține că a luat această măsură pentru a preveni importul de noi arme care reprezintă o amenințare pentru forțele de apărare, respectiv comerțul Chinei.

Urmând această logică, China ar putea anunța: "Vedem că Taiwan și acești străini se pregătesc să trimită sute de rachete în Taiwan. Nu vom permite ca toate aceste arme destabilizatoare și amenințătoare să intre pe teritoriul nostru și vom impune carantina pentru a le ține departe".

Spre deosebire de o blocadă totală, China ar putea încerca să pară mărinimoasă, permițând petrolului, proviziilor de alimente și traficului de pasageri să circule nestingherit. Cu toate acestea, dacă forțele aeriene sau navale ale Taiwanului ar contesta carantina, China ar putea interveni militar, respectiv ar trage rachete în Taiwan pentru a "intimida cetățenii săi să se conformeze".

Această metodă ar pune puteri străine precum SUA sau Japonia în situația dificilă de a decide dacă să întreprindă acțiuni militare.

Liderii militari occidentali ar putea face o pauză, deoarece China ar avea avantajul logistic dacă ar încerca o acțiune militară. Autorii cred că companiile maritime civile ar respecta ordinele Chinei, în timp ce SUA s-ar confrunta cu perspective militare "problematice" dacă ar încerca să folosească forța pentru a trimite transporturi militare de mărfuri.

Blackwill și Zelikow au sugerat că națiunile prietene cu Taiwan ar putea încerca o contrablocadă împotriva Chinei, dar asta ar putea duce la escaladarea către blocaje mai intense sau la un război. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.